Најновије

БАЈДЕН ЗНАО ДА ЋЕ АВГАНИСТАН ПАСТИ! Тајна депеша разоткрива прљаву игру Американаца

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да је изненађен брзим падом Авганистана у руке талибана. Тајна депеша, међутим, разоткрива да је шеф Беле куће имао податке који упозоравају на опасност у случају повлачења америчке војске.

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Око двадесетак америчких дипломата у Авганистану послало је прошлог месеца интерну депешу у којој упозоравају америчког државног секретара Ентонија Блинкена на потенцијални пад Кабула у руке талибана јер су се америчке трупе повукле из земље, пише "Волстрит журнал".

Поверљива депеша, датирана на 13. јул, послата је преко службене платформе путем које америчке дипломате могу да критикују владину политику, а у њој су изнете препоруке о начинима за ублажавање кризе и убрзање евакуације, пише тај лист.

Администрација је критикована због одустајања од напора да америчке дипломате и друге грађане, као и Авганистанце, евакуише из земље све док није дошло до талибанског освајања Авганистана.

Амерички званичници су, међутим, одбили да потврде одређене детаље и да поделе садржај депеше.

- Мислим да депеша одражава оно што смо све време говорили, а то је да нико није могао са тачношћу да предвиди да ће влада и војска Авганистана доживети колапс за неколико дана - изјавио је заменик саветника Беле куће за националну безбедност Џонатан Финер за Си-Ен-Ен.

Неименовани извор упознат са ситуацијом рекао је да је Стејт департмент узео у обзир забринутост оних који су саставили тај документ, укључујући и осуду злочина талибана уочи њиховог преузимања Кабула у недељу.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс каже да су ставови тих дипломата инкорпорирани у политику и планирање.

- Ценимо конструктивно унутрашње неслагање. То је патриотски и заштићено је. И то нас чини ефикаснијима - рекао је Прајс.

Вилијам Вокер некад режирао Рачак, а сад уједињује све Шиптаре широм света! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА