Најновије

РАША ТУДЕЈ: Украјина санкционише новинаре, судије и политичаре! Угашен водећи опозициони информативни сајт!

Сајт једне од најистакнутијих украјинских новинских кућа искључен је након што га је Национални савет за националну безбедност и одбрану означио као претњу, додајући сајт и медиј на растућу листу забрањених опозиционих медијских група.

Владимир Зеленски. (Фото: ria.ru)

Strana.ua je један од најпознатијих сајтова у земљи, а од петка је недоступан након што су украјински званичници укључили матичну компанију и уредника Игора Гужву у нову рунду ограничења. Провајдери мрежних услуга почели су блокирати приступ својим доменима. Међутим, у саопштењу објављеном на интернету, новинари су рекли да ће наставити радити, премештајући свој садржај на нову интернет адресу, те су осудили одлуку да се санкцијама удари "највећа опозициона публикација у Украјини".

Гласник на руском језику оштро је критиковао све ауторитарнију природу администрације прозападног председника Владимира Зеленског у Кијеву.

Бранећи одлуку, секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов рекао је да се тај потез заснива на "документима" које држи државна безбедносна агенција СБУ, наследница совјетског КГБ-а. Он је, међутим, одбио да открије основу навода, рекавши само да су Гужва, који је побегао у Аустрију 2018. године и касније тамо добио азил, и организације повезане са њим биле на мети јер се "баве илегалним активностима на територији наше земље".

С новим ограничењима суочава се и један број руских грађана, судија и званичника, па чак и посланик украјинског националног парламента, независни посланик Андреј Деркач. Данилов је рекао да се на "прилично великој" листи оних који су под санкцијама налазе "представници који се налазе на окупираној територији Крима и судије који незаконито суде грађанима Украјине. То су генерали и обавештајне службе Руске Федерације, то су медији који су регистровани на Криму и у привремено окупираним Доњецкој и Луганској области".

У фебруару је Зеленски издао декрет којим се санкционише укупно осам новинских група које производе садржај на руском језику из Украјине. Многи телевизијски канали и интернет странице искључени су као део одлуке. Михаил Подолјак, саветник Зеленског, порекао је да је овај потез забрињавајући знак слободе говора у Украјини, рекавши да се „ради само о ефикасном супротстављању лажима и страној пропаганди“. Без акције, устврдио је он, опозициони медији би „убили наше вредности“.

Америчка амбасада у Кијеву подржала је ограничења штампе, наводећи да Америка "подржава напоре да се супротстави злонамерном утицају Русије". Наводи се да је гашење сајта „у складу са украјинским законом, у одбрани суверенитета и територијалног интегритета“.

„Морамо сви заједно радити на спречавању дезинформација да се употребе као оружје у информативном рату против суверених држава“, наводи се у саопштењу америчке амбасаде.

Међутим, у јуну је осуђујући извештај Високог комесара УН-а за људска права критиковао владу Зеленског због, како је рекао, низа репресивних мера.

„Ова одлука је у супротности са међународним стандардима људских права, јер нема оправдање за своју неопходност и пропорционалност и није је донела независна власт“, наводи се у извештају.

Виктор Медведчук, лидер највеће опозиционе странке у украјинском парламенту, Опозициона платформа-за живот, рекао је у фебруару за РТ да је кампања против опозиционих група и политичара покушај да се појача подршка Зеленском у позадини пада популарности.

„Политичка репресија, успостављање диктатуре, затварање канала, политика дискриминације руског језика, политика русофобије и политика узурпације власти резултат су његове борбе да задржи и повећа свој ауторитет и свој рејтинг”, рекао је Медведчук. Опозициони лидер је од тада оптужен за велеиздају и чека суђење. Тужиоци тек требају извести доказе против њега.

РТС крије цену по којој је продао своје серије телевизији Курир! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА