Најновије

БИН ЛАДЕН ЗАБРАНИО УБИСТВО БАЈДЕНА: Вођа Ал Каиде проценио како би се тадашњи потпредседник САД показао на челу државе!

Осама бин Ладен, вођа терористичке организације Ал Каида, забранио је својим борцима да убију Џоа Бајдена, у време када је планирао ликвидацију Барака Обаме, тадашњег председника Америке! Бајден је у то време био потпредседник САД и у случају Обамине смрти он би дошао на чело Америке.

Џо Бајден. (Фото: Flickr)

Амбициозни планови

Како преноси Дејли мејл, Бин Ладен је сматрао да би Бајден "постао неспособан председник и да би увео Сједињене Државе у кризу". Оснивач и вођа Ал Каиде је то навео у свом писму из 2010. године, које је пронађено у гомили докумената у његовом скровишту у Пакистану, где су га амерички специјалци ликвидирали 2011. године.

Борбе на северу земље - Рат још није готов

Опозициони борци лојални збаченој авганистанској влади поново су преузели три северна округа од талибана, само неколико дана након што је исламистичка група поново успоставила контролу над већим делом земље, јавио је Глас Америке (ВОА). Проталибански налози на друштвеним мрежама потврдили су војни преокрет у северној провинцији Баглан. Наведено је да је најмање 15 талибанских бораца погинуло, а 15 рањено у издаји амнестије коју су талибани објавили за припаднике бивше власти.

Овај документ је први пут објављен 2012, али је сада добио на значају усред хаотичног повлачења Америке из Авганистана, након што су талибани без скоро опаљеног метка заузели престоницу Кабул. Бин Ладен, због кога је Америка и започела рат у Авганистану, након што су талибани одбили да га изруче, написао је у мају 2010. поруку на 48 страна свом помоћнику кога је назвао "брат шеик Махмуд", чије је право име Атија Абд ел Рахман. У тој поруци Бин Ладен расправља о неопходности да се преусмере средства од терористичких напада у другим муслиманским земљама и уместо тога да се концентришу на директне напада на Америку.

Обећање председника - Бајден: Сви ће бити евакуисани

Председник САД Џозеф Бајден обећао је да ће сви Американци који то желе бити евакуисани из Авганистана. Бајден је изјавио и да је велика евакуација Американаца и авганистанских савезника из Авганистана ризична операција, као и да не може да предвиди развој ситуације. Током обраћања из Беле куће Бајден је рекао да су САД у блиском контакту са талибанима како би авганистанским држављанима који су сарадници Америке омогућио приступ аеродрому у Кабулу. Око 10.000 људи прошло је све процедуре на аеродрому у Кабулу, али не могу да га напусте, пошто војна база у Катару достиже максимум за прихват избеглица. Према наводима ЦНН, осам сати ниједан амерички авион није полетео и планира се преусмеравање летова за Европу.

На 36. страни Бин Ладен износи жељу да се формирају два ударна вода Ал Каиде, један у Пакистану, други у Авганистану. Њихов задатак биће планирање напада на тадашњег председника Барака Обаму и бившег директора ЦИА Дејвида Петреуса у случају да посете било коју од тих земаља.

Укратко

- НАТО планира да успостави прихватне кампове за привремени смештај евакуисаних Авганистанаца који су радили за алијансу.

- Пентагон је саопштио да је у транспортном авиону "Ц-17" било укупно 823 путника, иако је он предвиђен за 150 путника.

- Из Авганистана је досад евакуисано око 12.000 странаца и Авганистанаца који су радили у амбасадама и међународним организацијама.

- Запослени у амбасади САД у Кабулу спаљивали су пасоше авганистанских држављана који су поднели захтев за америчку визу - Велика Британија ће по потреби сарађивати са талибанима, поручио је премијер Борис Џонсон.

- Халил Хакани, чија је глава уцењена на пет милиона долара, постављен је за шефа безбедности у Кабулу.

- Обама је челник неверника и његова ликвидација аутоматски ће довести Бајдена на власт и преузимање мандата. Тамо је то нормално. Бајден је потпуно неприпремљен за ту дужност, што ће Америку одвести у кризу. Што се тиче Петреуса, он је челни човек ЦИА у последњој години рата и његово убиство би променило исход - навео је Бин Ладен.

Није било опасности

Амерички обавештајни аналитичари који су први пут открили постојање овог документа Вашингтон посту још 2012. године, навели су да ниједна завера за убиство Барака Обаме или Дејвида Петреуса није реална нити представља било какву опасност. Бајден, који је у јануару преузео дужност председника САД, суочен је са великим бесом јавности у Америци и целом свету због тога јер је препустио Авганистан у руке талибанима.

Додик одбио позив Тужилаштва БиХ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА