Најновије

БАЈДЕН У ПРОБЛЕМУ! Америчка влада остаје без долара?

Ако Конгрес не подигне лимит за задуживање, савезна влада ће, највероватније већ следећег месеца, остати без новца и финансирања ванредних мера.

Џо Бајден. (Фото: Flickr)

Америчка министарка финансија Џенет Јелен упутила је ову алармантну поруку у писму америчким законодавцима на Капитол хилу. Уочи почетка нове фискалне године 1. октобра, Јеленова је упозорила Конгрес да историја показује да чекање "до последњег тренутка" на одлуку о суспендовању, или повећању, лимита за задуживање "може нанети непоправљиву штету америчкој економији и глобалним финансијским тржиштима", каже Џенет.

Конгрес је у прошлости подизао лимит гласовима обе странке, али је лидер републиканске мањине у Сенату Мич Меконел обећао да републиканци овог пута неће гласати за то.  Ако сада истрају, савезна влада неће моћи да сервисира дуг, а цену би платили милиони Американаца, али би дошло и до подривања темеља глобалног финансијског система.

Каматне стопе би скочиле, удар на берзе би био раван метеорском, пензиони рачуни би били "нокаутирани", вредност долара доживела суноврат. Неиспуњавање обавеза смањило би кредитни рејтинг САД, чиме би повољни услови задуживања били збрисани.

До тога је већ дошло 2011. године услед дуготрајног буџетског спора између администрације Барака Обаме и републиканаца и одлуке Конгреса о ограничавању задуживања, када је агенција "Стандард и Пурс" снизила амерички кредитни рејтинг.

Зато је још у мају ове године извршни директор "Џеј-Пи Морган Чејса" Џејми Димон апеловао на законодавце да и не помишљају да не одобре повећање лимита, нагласивши да би неизвршавање дужничких обавеза "могло да изазове моменталну, дословно каскадну катастрофу невероватних размера и да нанесе стогодишњу штету Америци".

- Позивам Конгрес да делују што пре. Када све мере и готовина на располагању буду потпуно исцрпљени, Сједињене Државе неће моћи да испуне своје обавезе први пут у нашој историји - закључила је Џенет Јелен.

Дуговање у билионима

Ограничење дуга је износ који Конгрес дозвољава Трезору да се задужи за одржавање рада владе. У јулу 2019. године, јавни дуг покривен лимитом износио је 22 билиона долара.

Тренутни ниво дуга је 28,4 билиона долара. Велики скок у последње две године је резултат подршке коју је Конгрес дао као помоћ у преживљавању пандемије.

Вакцинаши тврде да су у праву, а плаше се суда! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА