Најновије

Какве су шансе Белорусије у случају рата са Украјином?

Руски ескепрт за Белорусију Николај Межевич говорио је о сценарију рата Украјине и Белорусије.

Белоруска војска. (Фото: Твитер видео)

Межевичу је било тешко да недвосмислено одговори на питање да ли ће Република Белорусија моћи сама да одбије офанзиву трупа НАТО -а.

- Чак ни војска неће моћи са сигурношћу да вам одговори на то питање, али убеђен сам да ће, ако говоримо само о једном смеру напада: са југа, запада или севера, белоруска војска издржати. Ако напад буде био са свих страна одједном, то ће бити паневропски рат, а Минск, наравно, неће моћи да се носи са овом ситуацијом. Али због тога Белорусија има уговор о специјалним везама са Русијом. Москва ће свакако помоћи - сматра он.

Мала шанса за сукоб

Захваљујући овом споразуму, наставио је политиколог, вероватноћа војног сукоба између Републике Белорусије и њених непријатељских суседа је изузетно мала.

- Чак и ако председник Украјине нема одговарајуће политичко и војно искуство да схвати бесмисленост рата с Белорусијом, руководство Сједињених Држава стоји изнад њега и заправа влада том земљом. У овом случају, чудно, делује као стабилизатор понашања украјинске елите. Другим речима, све док Американцима не буде потребан рат у центру Европе, Кијев се неће усудити на агресију. Бар се надам - рекао је он за РИА ФАН.

Белорусије и Русија забринуте су због ситуације на граници са Украјином, изјавио је раније белоруски председник Александар Лукашенко.

- Посебна пажња је на украјинском сектору (границе) – шта ћемо тамо да радимо. Видите, они тамо у Украјину довлаче трупе НАТО-а. Под маском центара за обуку они фактички стварају базе. Сједињене Америчке Државе праве базе у Украјини. Јасно је да на ово морамо реаговати - истакао је Лукашенко, преноси прес-служба председника.

Састанци са Путином

Према његовим речима, о овој теми се више пута разговарало на састанцима са председником Русије Владимиром Путином.
- Председник Русије и ја смо одржавали и одржавамо консултације по овом питању и сложили смо се да ту треба предузимати неке мере. У супротном ћемо сутра на самој граници Белорусије и Русије имати ситуацију која је за нас неприхватљива. Све до распоређивање ракета одговарајућег домета. Нисмо се за то претплатили и то не можемо да дозволимо - истакао је шеф Белорусије.

Попис становништва у Северној Македонији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА