Најновије

АМЕРИЧКА ВЛАДА СЕ ЗАТВАРА: Државни службеници остају без плата, а неки и без посла

Ако се у америчком Конгресу у последњи час не постигне договор о новом буџету, федерална влада САД би могла поново да буде затворена, јер актуелни закон о њеном финансирању истиче данас у поноћ.

Конгрес САД (Фото: Pixabay)

То би значило да око милион стално запослених и хонорараца који раде за федералну владу престају да обављају посао, јер се не зна одакле ће бити плаћени, наводи Глас Америке, а преноси Танјуг.

Од 1980. године, америчка федерална влада „затворена” је 21 пут због недостатка договора о буџету, а ово је потенцијално прво затварање владе у мандату Џозефа Бајдена.

Последњи пут је била затворена 2018. јер Конгрес није могао да усвоји буџет због спора са тадашњим председником Доналдом Трампом о финансирању зида на граници са Мексиком.

Када се федерална влада затвори, запослени који нису неопходни за рад агенција одлазе на принудни одмор. Доктори, сестре, војници, полицајци остају да раде, као и припадници Агенције за безбедност саобраћаја. Али се не зна када ће бити плаћени ако се буџет не усвоји.

Због тога што су затварања владе постала малтене рутински део посла, Трамп је 2019. потписао Акт о фер третману запослених у влади, који федералним радницима гарантује да ће добити заостале плате у случају затварања.

Како је Северна Кореја одбила разговор са САД, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА