Најновије

БАЈДЕН У ПРОБЛЕМУ? Све веће незадовољство америчких бирача политиком председника

Амерички бирачи показују неодобравање политике председника Џоа Бајдена, скоро девет месеци након што је он преузео дужност.

Џо Бајден. (Фото: Flickr)

У низу националних анкета које су спроведене прошле недеље, укупно 49,2 одсто анкетираних бирача не одобрава начин на који Бајден обавља дужност председника, док 44,5 одобрава, према анкетном сајту FiveThirtyEight.

У пет недавних анкета регистровано је незадовољство политиком 46. председника земље на сајту РилКлирПолитикс (RealClearPolitics), при чему су три биле позитивне.

Аналитичари кажу да је пад Бајденовог угледа нарочито снажан међу независним гласачима који су му помогли да прошле године порази тадашњег председника Доналда Трампа.

У јулу, на шестомесечном обележавању свог председничког мантада, Бајден је уживао предност од девет процентних поена, али су до краја августа анкете показале да су амерички гласачи равномерно подељени у ставовима о њему.

Његова популарност је од тада пала, па су политички аналитичари понудили неколико објашњења.

То је временски период који се поклапа са хаотичним повлачењем америчке војске из Авганистана након 20 година ратовања, кажу аналитичари.

Они такође наводе политичке тензије у Вашингтону између републиканаца и демократа око повећања државног горњег лимита дуга и између прогресивних и умерених демократских законодаваца о величини и обиму плана који је Бајден предложио за највеће проширење мреже социјалне заштите у земљи у више од пет деценија.

Број новозаражених коронавирусом у земљи такође је порастао последњих месеци пре него што је почео да пада, иако је скоро 70 милиона Американаца остало невакцинисано.

Бајден је наложио вакцинацију или често тестирање на ковид 19 за раднике у компанијама са 100 или више запослених, али су мандати контроверзни у неким деловима земље и у неким предузећима и тек треба да ступе на снагу.

Демократе и републиканци у Сенату сагласили су се крајем прошле недеље о хитном повећању границе задуживања до почетка децембра, када ће то питање морати поново да буде размотрено.

У међувремену, демократски посланици, по Бајденовом налогу, покушавају да смање његов предлог потрошње на социјалну заштиту од 3500 милијарди долара и усвоје га заједно са двопартијским законима о инфраструктури до краја октобра.

Усвајање закона и слабљење опасности од коронавируса могло би да помогне Бајденовој позицији, али страница ФивеТхиртиЕигхт је приметила да Бајден у овом тренутку има нижи рејтинг од свих председника, осим од два од 1945. године, међу којима је и Трамп.

На питање о паду Бајденове популарности, портпаролка Беле куће Џен Псаки недавно је рекла новинарима: "Ово је заиста тешко време за нашу земљу. Још увек се боримо са ковидом, а многи људи су мислили да ћемо то проц́и, укључујући и нас".

"Нема сумње да то утиче на многа питања", рекла је она, "као што је ланац снабдевања робом широке потрошње страних произвођача који су у застоју у америчким лукама због недостатка радника." Она је такође рекла да су људи забринути за своју безбедност и добробит на послу.

Џен Псаки је додала: "Наш фокус је да пандемију ставимо под контролу и вратимо се у неку верзију нормале".

Падаће долар, евро, динар… Ево шта да радите са новцем! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА