Најновије

НОВИ НЕМАЧКИ БЛИЦКРИГ: Берлин у оквиру ЕУ поново покреће иницијативу са формирање специјалних јединица за интервенције! (ВИДЕО)

Немачка је, заједно са још четири чланице ЕУ, покренула иницијативу за формирање војних јединица за брзу интервенцију, известили су у четвртак немачки медији.

Немачка војска. (Фото: Јутјуб)

Концепт предвиђа даљи развој постојец́е борбене групе ЕУ у јединице које би могле да "брзо и интензивно" интервенишу у свим деловима света.

"Недавни догађаји у Авганистану још једном су показали да ЕУ мора бити у стању да снажно и брзо интервенише", стоји у документу који су потписале Немачка, Португал, Финска и Словенија, а који је прегледала немачка новинска агенција (дпа).

Ових пет земаља предлаже да се дозволи формирање „коалиције вољних“ ван оквира члана 44. Уговора о Европској унији, који регулише надлежност у случају интервенције, што би омогућило већу флексибилност и "модуларно деловање" за подршку Бриселу. управљање кризама.

Нова јединица бројала би до 5.000 војника. Садашњи концепт борбене групе ЕУ предвиђа две јединице са по 1.500 војника, а састав јединица се мења сваких шест месеци. Ова борбена јединица до сада није деловала на терену.

Документ под називом "Више спремности, више флексибилности, више сарадње – заједничко ка новом нивоу управљања кризама у ЕУ" требало је да буде разматран до пролећа следеће године.

Немачка министарка одбране Анегрет Кремп-Каренбауер рекла је за јавни сервис Дојчландфунк да је главна идеја предлога за реформу интервентних јединица бржа реакција на терену.

Ова реформа би омогућила пренос одговорности на регионалне структуре, што би убрзало процесе“, рекла је Крамп-Каренбауер. Како је објаснила, Савет ЕУ би у том случају овластио одређену групу чланица ЕУ да преузму вођство у случају потребе за интервенцијом.

Немачки министар одбране је рекао да се у многим случајевима, посебно у случају евакуације из Кабула, показало да "без САД земље ЕУ нису ефикасне колико би желеле" и да је стога неопходно покренути реформе на "побољшане процесе".

Антифа терористи прекинули богослужење! Више о томе ОВДЕ.

Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА