Најновије

БАЈДЕН СЕ ОСИЛИО ПА ПРЕТИ: Америка ће бранити Тајван ако га Кина нападне!

Нема места за компромис, узвратиле власти у Пекингу након што је Америка одустала од дугогодишње прећутне подршке Тајпеју.

Џо Бајден. (Фото: Flickr)

Амерички председник Џозеф Бајден децидирано је изјавио да ће Сједињене Државе бранити Тајван уколико га Кина нападне, чиме је до усијања довео ионако пољуљане односе између Вашингтона и Пекинга. Бајденова изјава потврђује да је Америка одустала од дугогодишње прећутне подршке Тајвану, која се огледа у политици "стратешке двосмислености".

Моћна војска

- Да, имамо обавезу да то учинимо - рекао је Бајден на ЦНН одговарајући на питање да ли ће САД стати у одбрану Тајвана, који се жали на све већи војни и политички притисак Пекинга да прихвати кинески суверенитет.

Америка има и закон по коме је обавезна да Тајвану обезбеди средства за одбрану у случају напада, подсетио је Глас Америке. Бајден је рекао да људи не треба да брину о војној снази Вашингтона, јер Кина, Русија и остатак света знају да САД имају најмоћнију војску у историји света. - Не желим хладни рат с Кином. Само желим да Кина схвати да се нећемо повући, да нећемо променити ниједан наш став - рекао је Бајден. - Кина о питањима везаним за њене фундаменталне интересе, као што су суверенитет и територијални интегритет, неће оставити никакав простор за компромис - рекао је Ванг Венбин, портпарол кинеског министарства спољних послова. Војне тензије између Тајвана и Кине су најгоре у последњих више од 40 година, рекао је овог месеца тајвански министар одбране Чију Куо Ченг и додао да ће Кина бити способна да изведе инвазију "пуних размера" до 2025.

Обећање Си Ђинпинга

Кина сматра да је Тајван део њене територије и најосетљивије и најважније питање у њеним везама са САД. Председник Си Ђинпинг недавно је обећао да ће се Кина ујединити с Тајваном:

- Тајвански независни сепаратизам највећа је препрека постизању уједињења домовине. Мирно уједињење најбоље је за интересе тајванског народа. Нико не треба да потцењује чврсту одлучност кинеског народа, чврсту вољу и снажну могућност да брани национални суверенитет и територијални интегритет. Историјски задатак уједињења домовине мора бити испуњен и дефинитивно ће бити испуњен - рекао је Ђинпинг.

Антифа терористи прекинули богослужење! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА