Најновије

САСТАЛИ СЕ ЕРДОГАН И БАЈДЕН: Откривено у каквој атмосфери је протекао разговор од 70 минута (ВИДЕО)

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и амерички председник Џозеф Бајден сложили су се данас током састанка на маргинама Г20 у Риму да формирају заједнички механизам за побољшање затегнутих веза, јавили су данас турски медији, након што је турски званичник рекао да су разговори одржани у "веома позитивној" атмосфери.

Реџеп Тајип Ердоган. (Фото: Јутјуб)

Неколико дана након што су савезници из НАТО-а за "длаку" спречили велику дипломатску кризу, председници Ердоган и Бајден одржали су 70-минутни састанак на маргинама самита Г20 у Риму, наводи Ројтерс.

Турска новинска агенција Анадолија саопштила је да су Ердоган и Бајден разговарали о корацима који су потребни за јачање билатералне трговине, те да су током разговора истакли основе свог НАТО савеза и стратешког партнерства.

Амерички председник је такође покренуо питање људских права током њиховог састанка, рекао је новинарима високи званичник америчке администрације.

Званичник америчке администрације рекао је у суботу да ће председник Бајден упозорити турског колегу да било какве "нагле акције" неће добро доћи америчко-турским односима, као и да треба избећи кризу, након што је Ердоган запретио протеривањем америчког амбасадора у Турској и других страних изасланика због тражења ослобађања затвореног филантропа Османа Кавале, преноси Ројтерс.

Како се наводи, председник Ердоган је касније одустао од претње протеривања 10 западних амбасадора.

- Председник Бајден је поново потврдио наше одбрамбено партнерство и значај Турске као савезника у НАТО-у, али је указао на забринутост САД у вези са турским поседовањем руског ракетног система С-400 - наводи се у саопштењу Беле куће после састанка.

У саопштењу Беле куће наводи се да је такође на састанку наглашена важност јаких демократских институција, поштовање људских права и владавине права за мир и просперитет.

Њих двојица су разговарали о захтеву Турске за куповину борбених авиона Ф-16, чему су се амерички законодавци успротивили зато што је Турска купила руске ракетне одбрамбене системе.

- Председник је прихватио његову жељу да их има, али је врло јасно ставио до знања да постоји процес кроз који морамо да прођемо у САД и обавезао се да ћемо наставити да... радимо кроз тај процес - рекао је високи званичник америчке администрације.

Двојица председника су се фотографисала пре разговора, а на питање упућено америчком председнику Бајдену да ли планира да Турској поклони борбене авионе Ф-16, он је одговорио да обојица "планирају да имају добар разговор".

Вашингтон жели да повуче непримерен потез, али Москва има спреман одговор! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА