Најновије

БАЈДЕН: Американци, напустите Украјину, нећу слати војску по вас

Амерички председник Џозеф Бајден позвао је америчке држављане да одмах напусте Украјину и поручио да неће слати војнике да спасу Американце који буду бежали из земље, уколико је Русија нападне.

Џо Бајден (Фото: Јутјуб)

Бајден је за Ен-Би-Си њуз рекао да би ствари брзо могле да измакну контроли, преноси Ројтерс.

Амерички Стејт департмент претходно је позвао Американце у Украјини да одмах напусте ту земљу због, како тврде, "повећане претње од војне акције Русије".

"Не путујте у Украјину због појачаних претњи од руске војне акције и Ковида-19", наводи се у саветодавним смерницама Стејт департмента.

Наводи се и да би Американци који се налазе у Украјини требало одмах да напусте земљу комерцијалним путем или у сопственој режији, преноси Ројтерс.

Русија је у више наврата негирала да планира да нападне Украјини, али због гомилања више од 100.000 војника у близини украјинске границе поједине западне земље, укључујући САД, тврде да би могла да нападне Украјину у било ком тренутку.

Бајден потписао: Одмрзавају се средства централне банке Авганистана

Бајден је потписао извршну наредбу за ослобађање средстава централне банке Авганистана од 7,0 милијарди долара.

Наредбом се налаже америчким банкама и финансијским институцијама да средства авганистанске централне банке преносе на консолидовани рачун њујоршке филијале Федералних резерви.

Предвиђено је да од укупног износа одмрзнутих средстава 3,5 милијарди долара буде на располагању за хуманитарну помоћ и за подмиривање животних потреба авганистанског народа.

Преосталих 3,5 милијарди долара остаће у Сједињеним Државама и користиће се формирање повереничког фонда за обештећење жртава напада на Светски трговински центар 11. септембра 2001. и за финансирање текућих судских поступака који се тим поводом воде.

Бела кућа је у саопштењу навела да је наредба осмишљена тако да обезбеди пут да средства стигну до народа Авганистана, а држећи их подаље од руку талибана и злонамерних актера.

Међународно финансирање Авганистана је обустављено и милијарде долара средстава те земље је замрзнуто у иностранству, углавном у Сједињеним Државама, након што су талибани преузели контролу над земљом у августу прошле године, када се америчка војска неочекивано повукла.

Холандска влада саветовала своје држављане да напусте Украјину

Холандска влада је саветовала своје држављане да што пре напусте Украјину због безбедносне ситуације, јавила је данас холандска телевизија БНР, позивајући се на холандског амбасадора у Украјини.

Холандија ће преместити своје дипломатско представништво из Кијева у Лавов на западу Украјине, известила је БНР.

И Јапан је позвао своје држављане у Украјини да хитно напусте земљу, наводи се у саветодавним смерницама које је објавило јапанско Министарство спољних послова.

Према наводима министарства, око 150 јапанских држављанина налази се у Украјини.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА