Најновије

СТОТИНЕ ХИЉАДА ВОЈНИКА СУ СПРЕМНИ ЗА СМРТ: Чиме се Украјина може супротставити Русији?

Украјински генерал Валериј Залужни поручио је Русјии да је 420.000 украјинских војника спремно да се суочи са смрц́у.

Украјина (Фото: Министарство одбране Украјине)

"Спремни смо да узвратимо. Прошли смо кроз ранији рат и добили одговарајућу обуку тако да смо сасвим спремни да дочекамо непријатеља, не са цвећем, већ са стингер и џавелин ракетама. Добро дошли у пакао“, поручио је Залужни Русима.

Који су војни адути Украјине у случају да преговори пропадну и Руси изврше инвазију? Да ли су Украјинци на много вишем борбеном нивоу него у време анексије Крима 2014. године?

У време анексије Крима, руски војници су буквално шетали Украјином, а украјинска војска је била у катастрофално лошем стању.

Догађаји 2014–2015, укључујући и тзв Револуцију на Мајдану, означили су прекретницу, а Кијев је у међувремену предузео велике војне реформе.

Украјинска војска се прошле године попела са око 6.000 активних и борбено спремних војника на скоро 150.000.

Истовремено су модернизовали своје тенкове, оклопна возила и артиљеријске системе: према подацима Светске банке, удео војних расхода у државном буџету званичног Кијева порастао је са 1,5 одсто БДП-а 2014. на скоро 4,5 одсто данас, што је ниво руске војне потрошње.

Украјина, штавише, више није сама.

Помаже им НАТО у целини, али и многе земље западне војне алијансе појединачно, чија подршка до сада прелази 14 милијарди долара у наоружању и опреми.

Њихови војни хангари су пуни: од савремених средстава борбе преко транспортних возила и камиона до противтенковских пројектила и турских борбених дронова "Bayraktar TB2“.

Напредак у обуци

Украјинска војна модернизација није само квантитативна и 'хардверска', већ је постигнут значајан напредак у обуци, образовању у коришћењу нових технологија и другим припремама за борбу.

Некада застареле доктрине из совјетског доба, у међувремену, потиснуте су савременим ратним канонима: инструктори НАТО-а већ годинама делују у украјинским војним базама, од којих је највећа у близини границе са Пољском, у близини града Лавова.

Украјинску активну војску тренутно чине углавном млади добровољци, регрутовани након 2015. године.

Ово није занемарљив фактор у процени укупног капацитета отпора Украјине, посебно ако се зна да је добар број њих вец́ стекао герилско борбено искуство у Донбасу и источним провинцијама, где је тзв. замрзнути рат против проруских сепаратиста траје већ седам година.

Истина, размена ватре у Донбасу се углавном своди на снајперско надмудривање и друге технике чувеног Василија Зајцева, које у случају фронталног општег напада губе стратешки значај.

Међу најважнијим средствима за одвраћање руског напада на украјинску страну, многи наводе противтенковску ракету ФГМ-148 џавелин, коју су Американци испоручили Украјини у прилично великим количинама.

Ова противтенковска ракета средњег домета је дизајнирана да делује против бивших совјетских и сада руских оклопних формација које се тренутно гомилају на украјинској граници.

Британске лаке противтенковске ракете НЛАВ такође могу играти важну улогу у успоравању напретка Русије, сматра Думитру Минзарари, специјалиста за источну Европу у Немачком институту за међународне послове.

Најслабији украјински борбени адут је без сумње њихова авијација, најгора тачка њиховог одбрамбеног капацитета.

Вец́ина украјинских бомбардера и борбених авиона је старија од 30 година, а њихови пилоти су слабо обучени и слабо плац́ени, док руски борбени авиони МиГ-29, Су-30 и Су-35 фланкер-Е имају застрашујуће ратне потенцијале.

Украјина је, међутим, јуче из Литваније примила још једну пошиљку противваздушних ракетних система стингер како би се бар делимично супротставила могуц́ој скорој акцији непријатељске авијације.

"Циљ Украјине у случају рата свакако не би био одлучна одбрана и достојна контрамера много моћнијој сили, вец́ отпор да се сукоб продужи, повец́а руска цена и развуче агонија да се Русија примора да преиспита своју исплативост кажу", западни аналитичари.

Мало ко истиче да би коначна цена оваквог финала глобалног надметања Вашингтона и Москве била изражена углавном у људским главама.

И то углавном украјински.

Извор: Слободна Далмација

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА