Најновије

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ У ГЕНЕРАЛШТАБУ: У заблуди је свако ко мисли да може сам

Крсна слава Генералштаба Војске Србије, Ђурђевдан, свечано је прослављена у капели у касарни "Бањица 2" у Београду, где је патријарх Порфирије служио свету архијерејску литургију, саопштила је Српска православна црква.

Патријарх у Генералштабу (Фото: СПЦ)

Патријарх је у обраћању указао да је у најмању руку у заблуди свако ко мисли да може сам да учини велика дела, независно од подршке осталих, подршке браће и сестара, а пре свега без молитвене подршке.

Подсетио је и да је Свети Георгије био војсковођа, "војвода успешан у војсци цара Диоклецијана, али у војсци која је ненавидела Христа, која није желела Христа, која је гонила хришћане".

"Свети Георгије је изабрао Христа, изабрао је смрт и мудрост Христову која је лудост за логику и за мудрост овог света", казао је патријарх.

Према његовим речима, исто то је учинио свети кнез Лазар у наше име рекавши 'земаљско је замалена царство, а небеско увек и довека' и тиме оно што је утемељио Свети Сава као наш идентитет пројавио у пракси: идентитет истине, правде, мира, љубави, вечности, вечног живота Христовог, што није све мисаона и апстрактна именица у будућем веку.

У беседи је навео и да је "то реалност и вредност којом треба да живимо овде и сада и да је, независно од тога колико смо слаби и немоћни, важно да у нама постоји одлука и опредељење за ту Христову истину".

Домаћин славе, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, пожелео је добродошлицу гостима и честитао празник свим припадницима Војске Србије.

Славском сабрању присуствовали су чланови Колегијума начелника Генералштаба, као и многобројни официри, подофицири и цивилна лица на служби у Генералштабу Војске Србије.

Генералштаб Војске Србије Ђурђевдан прославља од 2018. године, чиме наставља традицију обележавања крсне славе у српској војсци започету 1888. године, наведено је у саопштењу Српске православне цркве.

О ексхумацији тела Муамера Зукорлића прочитајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА