Најновије

СРПСКИ “МИГОВИ 29” ДОБИЛИ МОЋНЕ РАКЕТЕ: Гађаће циљеве удаљене и до 130 километара!

Завршетком дуго очекиване модернизације "мигова 29" Ратно ваздухопловство Војске Србије уместо класичне ловачке летелице старог кова добило је убојити вишенаменски авион чије су борбене могућности вишеструко повећане. Уградњом савремених уређаја и набавком наоружања српски "мигови" су добили нови живот у коме су оспособљени за широки спектар дејства на циљеве у ваздуху и на земљи, на неупоредиво већим дометима.

Фото: Јутјуб

Модернизовани "миг 29" са ознаком "СМ" своју промоцију имао је на приказу новог наоружања Војске Србије "Штит 2022" који је недавно одржан на војном аеродрому у Батајници. Јавности је приказана и готово целокупна палета наоружања коју ће овај моћан авион носити под крилима. Потврђено је да Ратно ваздухопловство располаже са најмање шест летелица на којима је модернизација завршена.

- Наоружање и опрема која је успешно интегрисана током последње две године омогућава "мигу 29" да успешно обавља "ер полисинг", као и да прихвати ваздушну борбу са непријатељским летелицама на великој дистанци. Такође, може ефикасно да се користи као подршка снагама на земљи. Све заједно, ови авиони добили су способности које никада код нас нису имали, што представља значајно појачање Војске Србије.

Највећа узданица српских "мигова" у будућем ваздушном боју биће дуго ишчекивана ракета ваздух-ваздух Р-77 домета око 80 километара. Реч је о руском пандану чувених америчких пројектила АМРААМ, а сматра се да припада самом врху ваздухопловног наоружања. Једна летелица моћи ће да носи до шест ових пројектила средњег домета. Намењени су за дејства на непријатељске циљеве, без визуелног контакта и у свим метео условима. Ракета има инерцијално и активно радарско самонавођење, што поједностављено значи да се после лансирања сама наводи на циљ.

На листи новог вођеног наоружања које ће носити модернизовани српски "мигови" је ракета ваздух--ваздух Р-27, савременог типа, чији је домет и до 130 километара. Војска Србије донедавно је располагала само старијим типом ових пројектила, купљеним у ЈНА, али и 2008. године, чији је домет био двоструко мањи - око 60 километара.

Лепеза употребе авиона "миг 29" драстично је увећана набавком ракете ваздух-земља Х-29, која има телевизијско навођење и домет до 30 километара. Овај пројектил успешно уништава тврдо утврђене положаје, бункере од армираног бетона, мостове и друге објекте. Једна "двадесетдеветка" може да полети на задатак са две ове ракете. Иако нема званичне потврде, постоји и више показатеља да је набављена (или ће бити у скоријој будућности) и моћна авио-бомба КАБ-500 и противрадарске ракете.

Стравичан снимак злостављања заробљеника у Харкову. Војник ЛНР избегао је линч захваљујући присуству новинара. Видео погледајте ОВДЕ.

Извор: Србин.инфо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА