Најновије

ПОСЛЕДЊИ ИЗВЕШТАЈ СА ФРОНТА: Крваве борбе за Лисичанск, Змијско острво пусто после повлачења Руса

Русија је 24. фебруара започела војну операцију у Украјини. Председник Владимир Путин назвао је њен циљ „заштитом људи који су били изложени геноциду од стране режима у Кијеву осам година“.

Фото: РИА

Војни експерт Борис Рожин дао је кратак резиме резултата операције у Украјини за канал Военкор Котенок З.

Лисичанск

Борбе у самом Лисичанску, у Привољу, Верхнекаменки, на периферији Волчејаровке и иза Беле Горе. Почеле су битке за Золотаревку, Спорное и Веркхнекаменск.

Непријатељ покушава да задржи коридор преко Белогоровке до Северска да би могао да се удаљи од Лисичанска. Групација и даље остаје у оперативном окружењу, али још нема пуноправног котла - остаје да се пресече још један пут.

Соледар

Борбе код Николајевке, у Берестовоју и Белогоровки. Непријатељ је почео да утврђује ланац насеља између Соледара и Северска, где очекује да ће одложити напредовање наших трупа после пада Лисичанска.

Артемовск

Руске трупе полако напредују у Клиновое. Непријатељска одбрана у Покровском се држи. Непријатељ је почео да се припрема за одбрану предграђа Артемовска, очекујући скори почетак битака за град.

Руске трупе појачавају притисак на Кодему и Семигорје како би пресекли групу која брани ТЕ Углегорск и Новолуганск.

У Украјини кажу да ће пребацити појачања у Донбас како би се ситуација задржала у овом правцу.

Славјанск

Извештава се о заузимању Сидорова и Богородичног. Генералштаб Оружаних снага Украјине негира губитак Богородичног и наводи да он и даље контролише део села. Код Сидорова, ситуација је и даље нејасна. Ако се село заузме, онда то значи скори почетак битака за Мајаки северно од предграђа Славјанска.

На правцу Изјума без значајних промена - нема напредовања у области Долина и Краснопоље.

Харкoв

У контексту текућих систематских напада у области Харкова и Чугујева, након заузимања Дементјевке, Оружане снаге РФ појачавају притисак код Верхњег Салтова, Цуповке и села Уди.

Обрада Золочевског утврђеног подручја се наставља. Вреди напоменути и беспилотна летелица Ту-141 Стриж која лети у правцу Курска, која је вероватно покушавала да идентификује могућности руских система ПВО пре могућих удара у региону Курск користећи ОТРК и амерички ВБР.

Авдejeвка

Нема већих промена. Борбе се, као и раније, воде у близини аутопута Авдиивка-Константиновка. Нема озбиљног помака у правцу Очертина и Красногоровке. Њујорк се још није много променио.

Запорожје

На линији Каменскоје-Орехов-Гуљаиполе-Велика Новоселовка без значајнијих промена. Позиционе борбе. Вреди напоменути да је шеф ДНР Пушилин, након размене ратних заробљеника у Запорошкој области у Каменском рејону, најавио наставак преговора о даљој размени ратних заробљеника, која ће вероватно такође бити одржана у Запорошка област.

Николаjев

Позиционе битке на Николајевском, Криворошком и Никопољском правцу. Непријатељ тврди да је успео да одбије нападе Оружаних снага РФ у области Потемкино и задржи село иза себе.

Оружане снаге РФ настављају са ударима на штабове и концентрације трупа у области Николајев.

Одеса

Оружане снаге РФ напустиле су Змијско острво због појачаних артиљеријских и ракетних напада.

Украјина је навела да ће успоставити контролу над острвом, али је касније навела да је за то још потребно створити услове, страхујући да би украјинске снаге при слетању на острво већ постале мета ракетних удара.

Политички, одлазак са Змијског острва се повезује са деблокадом извоза житарица из украјинских лука у склопу преговора који се у Турској воде од маја. Повезивање питања Серпентина са питањем транзита терета до Калињинграда још увек није званично потврђено.

Угледар, Маринка, Изјум

Без значајнијих промена.

Израелско министарство спољних послова потврдило је у четвртак да је израелски држављанин који се борио на страни Украјине заробљен од стране проруских снага у региону Луганска. Више о томе погледајте ОВДЕ.

Извор: Новости онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА