Најновије

ЧЕКА ИХ ДУГ И НАПОРАН ПУТ: Фон дер Лајен о путу ка чланству Украјине у Европску унију

Украјина сада има „веома јасну европску перспективу" , али ће "дуг пут" ка чланству у ЕУ " захтевати напоран рад", саопштила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Фото: РИА

Лидери ЕУ су прошле недеље одобрили Украјини статус кандидата, чиме је формално отворен процес за који се очекује да може потрајати годинама пре него што земља постане чланице Уније која сада чини 27 држава, преноси Ројтерс.

У данашњем обраћању преко видео-линка украјинском парламенту председница ЕК је подвукла напредак земље на њеном путу ка чланству у ЕУ.

- Украјина сада има веома јасну европску перспективу. Земља је кандидат за придруживање Европској унији, нешто што је пре само пет месеци изгледало готово незамисливо - саопштила је Лајен.

Она је још рекла да предстоји "дуг пут", али да ће "Европа бити на страни Украјине на сваком кораку, колико год буде потребно" и напоменула да су потребне многе кључне реформе што је пре могуће.

- Следећи кораци су вам на дохват руке. Али ће захтевати напоран рад - додала је Урсула фон дер Лајен.

Председница ЕК је као хитне потребне мере навела: усвајање закона о медијима, примену нових прописа који умањују претерану моћ олигарха и именовање највиших антикорупцијских званичника, преноси Ројтерс.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА