Најновије

ОЈАДИЛИ БУЏЕТ: Мењају расвету у Врању за 4 милиона евра! Једна сијалица 650 евра!

Фирма "Кип Лајт" блиска високим СНС функционерима, јавности позната по новогодишњој јелки од 83.000 евра и намештању тендера у Нишу који је поништен након писања Јужних вести о томе, у Врању ће мењати уличне сијалице по цени од око 4 милиона евра!!! Ради се о јавно-приватном партнерству Града Врања и ове фирме, које би по уговору требало да траје 13 година, а предмет јавне набавке по овом пројекту је замена 6.178 уличних светиљки и њихово одржавање.

Фото: pixabay.com

Док народ тешко болесну децу лечи СМС донацијама, СНС картел брутално пељеши новац из буџета.

Јавно-приватно партнерство (ЈПП) чије су предности по речима надлежних у Врању уштеда новца, енергије, те заштита животне средине, најавило је да ће на замену сијалица Град потрошити 4 милиона евра, односно око 477,2 милиона динара још у априлу, када је ГУ Врање расписала тендер за избор приватног партнера који ће поставити нове ЛЕД светиљке и одржавати расвету. Уговор о ЈПП требало би да траје 13 година.

Ради се о замени 6.178 светиљки од укупно 7.678 колико их има у граду, тако да испада да је цена замене и одржавања једне светиљке око 77.000 динара, односно 650 евра. Преосталих 1.500 комада неће бити замењено, јер се већ ради о ЛЕД светиљкама и њихова замена није „оправдана“, стоји у документацији.

„Укупна процењена вредност јавне набавке износи 477.165.898,86 динара без ПДВ-а. Средства за инвестирање по овом пројекту иницијално обезбеђује приватни партнер“, наводи се у одлуци о додели уговора.

Тако испада да наручилац не плаћа унапред, већ понуђач посао покреће сам о свом трошку, а наручилац, односно Град Врање, касније плаћа.

Поред фирме „Кип Лајт“ која се пријавила с подизвођачем „Меп Инжењерингом“, у трци за приватног партнера била је фирма „Фееман“ из Јагодине, а њихова понуда је одбијена због непотпуне документације.

Портал Јужне вести подсећа да је, као и у већини других градова који мењају осветљење, „Кип Лајт“ добила посао у Врању након што јој је 2018. године намештен тендер за набавку украса у Нишу (обустављен након писања о томе), а с овом фирмом је Град Лесковац 2020. године потписао уговор који је прво био одбачен.

Према подацима из документације о јавној набавци, „Кип Лајт“ је поднела понуду од 528,5 милиона динара са ПДВ-ом, док је фирма из Јагодине, чија је понуда оцењена као неприхватљива, понудила да тај посао уради за 531,2 милиона динара.

Из документације се види да је понуда фирме из Јагодине одбијена, јер нису доставили „тражено средство обезбеђења (банкарска гаранција за озбиљност понуде) у складу с документацијом о набавци, нису достављени тражени узорци и техничка документација уз понуду, није попуњен образац структуре цена, није достављено техничко решење, нису достављени сви тражени прилози Модела уговора, што је привредни субјекат био у обавези да достави како је захтевано конкурсном документацијом“.

Фирма која ће мењати расвету у Врању за 4 милиона евра одраније је позната јавности због сумњиве јавне набавке за декорацију Београда, о чему су 2016. године писали новинари портала Пиштаљка. Та фирма је нарочито доспела у жижу јавности када су новинари овог портала открили да је београдска новогодишња јелка за 2017. годину плаћена чак 83.000 евра и да је у центру града постављена пре завршетка тендера.

Истраживање БИРН-а показало је да су, од 24 уговора за јавну расвету, 22 добиле 4 фирме и њихови партнери, а у већини случајева ту је и „Кип Лајт“.

Ове фирме су за сад из локалних буџета обезбедиле себи око 50 милиона евра, подсећају Јужне вести.

Извор: Јужне вести/Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА