Најновије

ПЛАЋЕНИЦИ БЕЖЕ ИЗ ''ПАКЛА ФРОНТА'': Повратници из ратних зона беже и причају о слабој организацији ВУ

Из југоисточне Украјине све чешће стижу вести о погибији страних плаћеника. Сада и амерички медији пишу да су погинули најамници из САД, Канаде и Шведске.

Фото: РИА

"Политико" наводи да је група најамника била недалеко од Северска и требало је да спречи прелазак руске војске преко реке. Те губитке је потврдио Руслан Мирошниченко, задужен у украјинској војсци за "стране добровољце". Казао је да су погинули Американци Лук Луцишин и Брајан Јанг, Канађанин Емил Рој и Швеђанин Едуард Патрињани.

На другој страни, портпарол министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Коношенков готово свакодневно саопштава како је ракетним и артиљеријским ударима побијено стотине најамника који долазе у Украјину преко приватних војних компанија. Пре пар дана објављено је да је код Харкова погинуо немачки најамник Данијел Герлијани. Он је на почетку ратне операције био у нацистичком батаљону Азов. У рејону Доњецка погинуо је 28-годишњи Швеђанин, бивши професионални војник, а затим страни плаћеник. Он је настрадао од гелера од гранате.

По подацима министарства одбране Русије, до средине јуна погинуло је око 2.000 плаћеника. Укупно је на страни украјинске војске било 7.107 најамника из 65 земаља, највише из Пољске и Румуније. На трећем месту по броју плаћеника је Велика Британија. Са других континената највише најамника стигло је из Канаде и САД. После првих жестоких борби део најамника је побегао кући, пошто највише гину од удара артиљерије и руке авијације, па говоре "не можемо главу да подигнемо из рова".

Западни ТВ репортери описују суморну атомосферу коју плаћеници називају правим паклом.

Руска војска има велику предност у авијацији и артиљерији и због тога украјинске јединице имају свакодневно велике губитке. Репортери америчког канала Ен-Би-Си преносе да неки имају у џепу бомбу, а други последњи метак, јер мисле да је боље убити се него доспети у заробљеништво код руских снага.

Бивши морски пешадинац Рили Роулингс, који је био ангажован у организацији доласка страних плаћеника, каже да им се срозао дух не само због све жешћих напада руске армије већ и због тога што не стиже обећано западно оружје. Плаћеници се жале да је лоша координација међу украјинским јединицама.

И лист "Њујорк тајмс" писао је да многи најамници желе да се врате. Шокирани су чак и они који су прошли бојишта Авганистана и Ирака. Они први пут ратују без подршке из ваздуха. Жале се и да на време не добијају ни храну.

Министарство одбране Русије више пута је упозоравало стране плаћенике да знају да се на њих не односи ратно право и да могу добити смртну казну, а у најбољем случају доживотну робију. Деветог јуна у Доњецку је суд изрекао пресуду британским држављанима Шону Пинеру и Ејдену Аслину, као и Мароканцу, бившем студенту Садуну Брагиму. Они су проглашени кривима и осуђени на смрт. Аслин је упутио жалбу надајући се милости власти Доњецке народне републике.

На почетку рата министарство одбране Украјине говорило је како на њиховој страни ратује 20.000 добровољаца из разних земаља. На тај начин су покушавали да створе медијску слику како је сва светска јавност на њиховој страни. Није спорно да је дошло доста плаћеника, али кад су видели како ради руска авијација и артиљерија, многи су се брзо отрезнили. Из бивших совјетских република највише плаћеника је из Грузије, али је обустављена њихова регрутација, јер су у последње време много гинули.

У међувремену, потпредседница украјинске владе Ирина Верешчук изјавила је да се припрема предлог закона по коме ће се кривично гонити они који узимају руске пасоше на територијама под контролом руске војске.

Моле да се не сликају са Лавровом

Америчке дипломате моле стране колеге да се не фотографишу са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом, изјавила је портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова. Лавров је за то време, у оквиру афричке турнеје, допутовао у Египат, а затим ће посетити и Етиопију, Уганду и Конго. Лавров је пред одлазак казао да Русија има традиционално добре односе са афричким земљама, а последњих година ојачава старе везе.

Шта је стварно погођено у Одеси

У Кијеву су се жалили да су руске снаге гађале луку у Одеси, што у Москви демантују. Док је амерички државни секретар Ентони Блинкен поручивао да Русија сноси одговорност нападом за продубљивање светске кризе с храном, у Москви истичу да су високопрецизним ракетама "калибар" погодили у Одеси војне објекте. На другој страни, украјинске јединице су гађале центар Доњецка запаљивим гранатама.

Украјинска војска је поново гађала рејон Каховске хидроелектране у Херсонској области. Централа на срећу није оштећена, али је зато погођен мост амаричким вишецевним бацачем "хајмарс" (на слици). Руководилац председничке администрације Украјине Андреј Јермак изјавио је, иначе, да су амерички конгресмени који су стигли у Кијев обећали 30 вишецевних реактивних бацача "хајмарс".

Шверцују оружје са ратишта у Европу

Дуж украјинске границе са ЕУ налазе се складишта оружја како би се организовао "посао".

Европол има индиције да се из Украјине у ЕУ кријумчари оружје, а постоји бојазан да би веће количине оружја и муниције могле пасти у руке криминалних банди, док истовремено политичари позивају на ефикасно праћење оружја. Европски полицијски орган Европол има индиције о организованом шверцу оружја из Украјине, а пријављено је више случајева, преноси Дојче веле.

- Државе чланице ЕУ и оперативни партнери пријавили су случајеве криминалних мрежа које делују у региону, укључујући кријумчарење значајних количина ватреног оружја и муниције, као и војно оружје - каже се у писму Европола Савету Европске уније, у којем се сагледава утицај рата у Украјини и терористичкој опасности за ЕУ.

Европске власти претпостављају да се дуж украјинске границе са ЕУ налазе складишта оружја како би се организовао шверц. Криминалци који делују из Украјине тако могу да се врате преко званичних граничних прелаза како би донели оружје на европску страну.

Други проблем, према Европолу, јесте то што су земље које су примиле велики број избеглица изразиле забринутост да неке украјинске избеглице носе ватрено оружје за самоодбрану. У документу се наводи и да се неке украјинске избеглице сумњиче да су сакривено оружје преносиле преко границе како би га продале у ЕУ. У неким случајевима, према полицији, вожње таксијем су наводно већ плаћене ватреним оружјем. Према речима портпарола Јана Оп Гена Орта, на даркнету су се појавиле понуде за продају противоклопних пројектила америчке производње "џавелин".

Последњи извештај са ратишта у Украјини са мапом погледајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА