Најновије

СЛЕДИ НАПЕТОСТ ДО УСИЈАЊА Америка шаље војску на 95 километара од кинеске границе!

Америчка и индијска војска одржаће заједничке вежбе на Хималајима у октобру, на удаљености мањој од 100 километара од спорног граничног подручја са Кином.

Америчка војска. (Фото: Flickr)

Локација одржавања вежби објављена је усред затегнутих односа САД и Кине у вези са тајванским питањем, док Индија и Кина имају историју сукоба у овом подручју.

Вежбе ће бити одржане средином октобра у близини града Аулија у индијској држави Утараканд, објавили су амерички медији позивајући се на изворе из индијске војске, преноси РТ. Аули се налази на јужним падинама Хималаја, а главна тема вежбе биће борбе на великој надморској висини, од 3.000 метара.

Аули се налази на 95 километара од линије раздвајања Индије и Кине. Обе стране тврде да им припада територија са друге стане те линије, а она служи као де-факто граница од завршетка кинеско-индијског рата 1962. године.

Сукоби кинеске и индијске војске избили су у овом региону 2020. године, пошто је Кина протестовала против одлуке Индије да гради пут на спорном земљишту. Тензије у том подручју од тада до данас су на високом нивоу.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА