Најновије

ПАНИКА НА ТАЈВАНУ, КИНА ВРШИ ПРИТИСАК! Док је цео свет гледао у Пелоси, Пекинг повукао неочекиван потез

Посета Ненси Пелоси, председнице Представничког дома Сједињених Америчких Држава, Тајвану била је кратка, али је, како преносе многи азијски медији, веома бурна и оставила је многе последице.

Си Ђинпинг. (Фото: kremlin.ru)

Пре свега економске, када је реч о односима Кине према Тајвану.

Како преносе јапански медији, позивајући се на тајванске изворе, Пекинг је инстантно почео да врши притисак на Тајван, отпочевши неку врсту дозираног еконономског притиска.

Кинеска влада увела је мере које се односе на извоз и увоз тајванске робе, стварајући тако панику међу тајванским фирмама и предузетницима.

Практично, чим је Пелоси слетела на Тајван, кинеска царина је без најаве наредила обуставу увоза тајванских цитруса у Кину.

Ова одлука образложена је чињеницом да су пронађени штетни инсекти у воћу, те да је количина инсектицида откривена на плодовима премашила дозвољену границу. Тајвански произвођачи су били шокирани овом одлуком, а један од њих се јавно побунио, тврдећи да се никада раније овакве ствари нису догађале.

Затечен сам. Никада раније није било ни помена да постоји оваква врста проблема. Убеђен сам да је реч о политичкој одлуци због које мој посао сада испашта", казао је узгајивач из централног дела Тајвана.

Рампа за песак, удар на тајванске грађевинаре

Међутим, испоставиће се да је забрана увоза цитруса тек почетак притиска, јер је већ наредног дана кинсеска влада обуставила извоз природног песка Тајвану.

Природни песак се обично користи као грађевински материјал у грађевинској индустрији на северу Тајвана, где се налази главни град Тајпеј. Ова одлука је забринула тајванске грађевинаре, јер је проузроковала застој у градњи, а уколико буде дуже потрајала, може озбиљно да угрози завршетак започетих грађевинских радова широм земље.

Поред забране увоза цитруса и спуштања рампе на извоз песка, на мети кинеске владе нашли су се и тајвански предузетници који имају послове у Кини.

Органи јавне безбедности у провинцији Џеђијанг, у источној Кини, ухапсили су Тајванца којег су оптужили да је "заговорник независности Тајвана".

Овај 32-годишњи Тајванац био је краће време активан у маргиналног политичкој странци на Тајвану, познатој као Тајван Минзуданг или Тајванска национална партија.

Касније је изашао из политике и отпочео посао, због којег је често путовао на релацији Тајван-Кина. Ухапшен је због младалачког политичког активизма.

Тајвански Минзуданг је својевремено позвао Тајван да тражи пријем у Уједињене нације. Очигледно су Кинези закључили да га је партијска платформа учинила чланом покрета за независност Тајвана.

Ако овај човек буде осуђен за злочин по драконском антисецесијском закону, могао би добити тешку затворску казну од десет и више година.

Тајвански бизнисмени у паници

Процењује се да тренутно у Кини живи преко милион тајванских бизнисмена и чланова њихових породица. Тајванац који води фабрику електронике у јужној Кини је нагласио: "Никада раније нисам чуо за случај у којем је учешц́е у политичким активностима које су се сматрале легалним на Тајвану постало проблем за некога док је био у Кини. Ово је за нас постао свет из ноц́не море", казао је један од тајванских бизнисмена који послује у Кини, додавши:

- Ризици пословања у Кини постали су превелики. Вероватно ћу морати да размислим да ускоро одем одатле - додаје он. 

Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА