Најновије

ПОТЕЗИ СВЕ РАДИКАЛНИЈИ, НА УДАРУ И ИНСТИТУЦИЈЕ: Велики страх демократа од друге Трампове кандидатуре

Америчке демократе све радикалније иду ка томе да по сваку цену спрече нову председничку кандидатуру Доналда Трампа, што показује и упад ФБИ на његов посед. Овај потез је врло проблематичан, а у јавности превладава перцепција да је реч о политичком прогону бившег председника САД, каже спољнополитички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић.

Фото: Синхуа

Према његовим речима, утисак о томе да је реч о политичком прогону не оставља само упад и претрес Трамповог поседа Мар-а-Лаго на Флориди, већ и досадашња дешавања у америчком Конгресу, односно низ јавних саслушања о његовој улози у догађајима који су довели до напада на Капитол након избора прошле године.

Припадници Демократске партије, појашњава Кесић, уз помоћ двоје републиканаца - Трампових противника, у том процесу износе једну страну приче која одговара политичком наративу који демократе пласирају, а то је да је бивши председник одговоран за упад у Конгрес 6. јануара 2021. године.

„Проблематичан је начин на који је та комисија која спроводи саслушања састављена, то што су одбацили републиканце које је предложио главни представник Републиканске странке у Доњем дому, као и то што се током саслушања не износе никакви контрааргументи нити одбрана бившег председника. Врхунац читаве приче је то што се сада, на основу информација које су врло проблематичне као доказни материјал, врши притисак на главног тужиоца Америке да изда налог да се овако упадне на посед Доналда Трампа“, наглашава Кесић.

Политички прогон

Како каже, да су демократе хтеле да избегну перцепцију да је реч о политичком прогону бившег председника, ово су могле да спроведу на другачији начин, а један од њих је именовање специјалног тужиоца који би се позабавио истражним радњама везаним за оно што демократе Трампу стављају на терет.

„Тако је, на пример, било око оне оптужбе да се Русија мешала у изборни процес у Америци и помогла Трампов избор за председника. Тада је изабран специјални тужилац, господин Мулер, који је водио потпуно одвојену истрагу, управо да би се избегла перцепција да је у питању неки политички процес. То се овог пута није десило и врло је проблематично то што главни тужилац то није урадио, јер то даје индикације да процедура није испоштована, односно да није праћена једна регуларна, уобичајена законска пракса. То даје аргументе да је овде реч управо о политичком прогону и да су акције усмерене против бившег председника САД политички мотивисане“, указује Кесић.

Друга важна ствар, додаје аналитичар, је да се у уобичајеним околностима налог за упад и претрес даје од стране Велике пороте.

„Ми не знамо да ли је то овде био случај, или су пак тужилац и припадници министарства правде налог тражили директно од суда. Како год било, не може се избећи утисак да се зарад политичких разлога злоупотребљавају институције - тужилаштво и ФБИ. Ако се ово посматра у ширем контексту и сагледа како су злоупотребљени ФБИ, ЦИА и други делови правног апарата против бившег председника током процеса његовог импичмента (опозива), онда видимо да већ дуже време постоје озбиљни проблеми око политизације полицијских и безбедносних институција америчке државе“, категоричан је Кесић.

Овакав третман Доналда Трампа довео је, каже наш саговорник, до тога да су се републиканци побунили против такве врсте политизације државних агенција и обећавају да ће, уколико у новембру на изборима освоје Доњи дом, покренути низ истражних поступака везаних за злоупотребе и манипулације са ФБИ и другим полицијским институцијама.

Демократе у страху

На питање да ли све ово говори да демократе страхују од нове Трампове председничке кандидатуре, Кесић каже да је велика већина оних који подржавају бившег председника и Републиканску странку убеђена да демократе на неки начин врше „удар“ и преузимају институције – тужилаштво и судове, како би сачували власт.

Те људе је, напомиње, немогуће убедити у супротно јер је оваквих случајева све више.

„Недавно смо, на пример, имали ситуацију да је двоје саветника бившег председника Трампа хапшено на један врло груб начин, потпуно беспотребно, јер се нису одазвали налогу Конгреса и нису дошли да сведоче у случају дешавања од 6. јануара 2021. године. Тако да можемо рећи да ово траје већ дуже време, а у јавности се ствара перцепција да демократе могу да искористе сваку институцију са циљем да спрече нову кандидатуру Доналда Трампа“, истиче Кесић.

Америчке демократе, уверен је наш саговорник, живе у страху не само од тога да ће се Трамп вратити, већ и од тога да ће републиканци после новембарских избора преузети потпуну контролу над Конгресом, те да ће после тога бити скоро немогуће да обезбеде да демократа победи на председничким изборима 2024. године:

„Међутим, њихов проблем је у томе што чак и да подигну оптужницу, то по америчком закону не представља препреку да се Трамп кандидује, али у великој мери јесте нешто што ће му додатно дати снагу и ширу подршку. Наиме, све анкете показују да чак и они независни гласачи у већини случајева деле мишљење републиканца да демократе злоупотребљавају државне институције да би сачували власт“.

Ко је претња америчкој демократији

У том смислу, оцењује Кесић, ови радикални потези за сада не иду у корист демократама и не дају неке, за њих пожељне резултате.

„Ови потези, краткорочно гледано, служе да се мобилише бирачко тело демократа јер су упад ФБИ у Трампову резиденцију славили управо либерали и они који подржавају овај политички процес против бившег председника, јер мисле да је он највећа претња америчкој демократији. Дакле, када видите да велики део Холивуда слави упад ФБИ-ја, глумци, певачи, који овај потез правдају „борбом против већег зла“, онда знате да је у питању мобилизација језгра Демократске партије како би се на сваки начин забранила кандидатура Доналда Трампа“, каже саговорник Спутњика.

На жалост, закључује Обрад Кесић, ово чему је бивши амерички председник изложен је без преседана, али говори о томе шта могу очекивати обични амерички грађани:

„Ми имамо случајеве да после више од годину и по дана од дешавања 6. јануара и даље имамо неколико људи који су у затвору без суђења, а неки су чак и без оптужнице. Дакле, када говоримо о претњама америчкој демократији, тешко је избећи закључак да највећа претња долази управо од ове борбе против бившег председника, када се злоупотребљавају институције и иде мимо владавине права и америчког закона“.

Бивши амерички председник Доналд Трамп рекао је да су агенти ФБИ извели рацију на његовом имању Мар-а-Лаго на Флориди и обили сеф. Како су навела два извора упозната са ситуацијом, ФБИ је претражио Трампову резиденцију на основу налога у оквиру истраге о могућем незаконитом уклањању и уништавању докумената Беле куће након његовог председавања, преноси Гардијан.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА