Најновије

ФИЈАСКО У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА Завршено гласање, Русија добила ветар у леђа

Заједничку антируску изјаву о сукобу у Украјини, објављену 24. августа, подржало је 58 земаља-чланица Уједињених нација, што је мање од трец́ине од укупног броја држава које улазе у међународну организацију.

Уједињене нације. (Фото: Јутјуб)

Од 193 земље које су чланице УН-а, изјаву су потписале 54 земље међу којима су САД, Велике Британија, земље Европске уније, Грузија, Турска, Швајцарска, као и неколико земаља Азије и Латинске Америке.

У документу, који је прочитао стални представник Украјине при УН Сергеј Кислица, критикују се акције Русије и осуђују се ракетни напади на украјинску територију.

"И даље смо посвец́ени суверенитету, независности, јединству и територијалном интегритету Украјине у оквиру њених међународног признатих граница", рекао је Кислица.

Аутори изјаве су позвали Русију да моментално оконча борбена дејства.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обрац́ању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоц́. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су вец́ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“.

За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА