Најновије

ИЗНЕНАЂЕЊЕ ЗА ЗАПАД Evo kako bi Rusija mogla da zaobiđe sankcije, Moskva našla novog partnera

Русија учи да заобилази санкције, што је прилично лоша вест за Украјину и Запад, износи мишљење немачка новинарка Кристин Кенше.

Москва. (Фото: pixabay. com)

Руски председник Владимир Путин пре извесног времена обавио је своје прво инострано путовање од почетка украјинске кризе – посетио је Иран, где се састао са локалним лидером Ибрахимом Раисијем.

Према речима Кристин Кенше, Москва је у средишту Техерана нашла партнера који је спреман да подели искуство у заобилажењу западних санкција, преноси Wелт.

- Санкције чине Иран привлачним трговинским и финансијским партнером за Русију. Штавише, Москва има много тога да научи од земље која је под строгим санкцијама. Ово је лоша вест за Запад и Украјину - пише аутор немачког издања.

До сада је обим трговине између Русије и Ирана износио само четири милијарде долара годишње. Међутим, само у последњих неколико месеци ова цифра је порасла за 30%. Након што је Европа престала да буде важан трговински партнер, Руска Федерација тражи приступ новим тржиштима. Иран је у овом контексту прошао што је боље могуће јер такође жели да заједно са Москвом заобиђе санкције.

- Иран има велико искуство у томе. Од свог оснивања 1979. године, Исламска Република је била предмет готово континуираних америчких казнених мера. Пре украјинске кризе, Иран је била земља под најстрожим санкцијама на свету, а сада је Русија заузела њено место - каже Кристин Кенше.

Нафта је кључна извозна роба за обе земље. Када је Ирану уведен нафтни ембарго, међународна заједница је очекивала да ће извоз пасти на 500.000 барела дневно. Међутим, у стварности, Техеран испоручује дупло више сировина, буквално избегавајући санкције.

Ирански нафтни танкери користе фиктивне компаније и мењају имена да би сакрили своје порекло. На отвореном мору искључују локацијске сигнале и тако постају „бродови духови“. Поред тога, иранска нафта се често меша са сировинама из других земаља, због чега је немогуће ући у траг пореклу робе.
- Очигледно, Москва такође користи ирански трик са нафтом. Недавно се број руских "бродова духова" утростручио - каже аутор Wелта.

Техеран и Москва су такође постигли договор о испоруци делова за авионе из Ирана у Русију. Према писању иранских медија, Техеран би требало да добије руски челик у замену за неопходне компоненте.

Руска Дума: Процес враћања историјских руских земаља није завршен! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА