Најновије

Др Иван Пајовић: Колико заиста има Руса у Русији?

Према званичним подацима, укупно стновништво Руске федерације броји око 144 милиона становника, али већ одавно кружи „теорија завере” да истински број не прелази више од 90 милиона људи и да је годишње у паду од око 500.000, са тенденцијом све већег пада. Демографска слика Русије веома је шаролика и веома занимљива за истраживање.

Иван Пајовић. (Фото: Јутјуб)

Пише: Иван Пајовић

На територији ове земље живи више од 190 народа, међу којима и мали аутохтони народи. Према броју становника Русија заузима 9 место међу земљама света, између Бангладеша и Мексика. Врло је интересантан податак да Бангладеш има око 30 милиона становника више од Русије, премда је величина те земље не већа од Пермског краја, који заузима површину од 160.600 km². Поређења ради, територија Русије захвата 17.100.000 km².

Велики део становништва по националној припадности нису Руси. Руса има око 81%, док на осталих 19% отпадају сви остали многобројни народи који живе у овој земљи. После Руса најбројнији народ су Татари, којих је око 4%, док је Украјинаца и Башкира по 1,5%. Овај податак може зачудити, јер би се могло очекивати да је због сродности народа и ранијих унутрашњих миграција Украјинаца знатно већи број. По 1% чине Јермени, Чуваши и Чечени. У преосталих 9% улазе сви остали народи и етничке групе, којих је читаво мноштво, а за многе од њих готово да нико није чуо: Аварци, Мордовци, Коми, Маријци, Казахи, Тувинци, Осетини, Даргинци, Удмурти, Кабардинци, Јакути, Лезгини, Бурјати, Ингуши, Карачаевци, Калмици, Лакци, Табасарани, Адигејци, Балкарци, Ногајци, Алтајци, Черкези, Хакаси, Абазини, Језиди, Евенки… и још многи којих, осим набројаних, има по бројности испод 30.000 душа. 

Неки аутохтони народи и етничке групе сведени су на број од око 1500 људи и на ивици су нестајања, као нпр. Хемшили, Тубалари, Јукагири, Удегејци, Каракалпаки, Кети, а има етничких група које броје и испод 1000 душа, као што су Челканци, Гунзибци, Нганасани, Мишари, Тофалари, Кубинци, Мегрели, Негидаљци, Орочи, Хаваршини. 

Тиндали и Годоберинци, који представљају етничке групе Авараца – пребројано је свега по 50-ак људи. Черкесогаи, етничка група Јермена, свели су се на само 6 побројаних особа.  

Према полној припадности гледано, у Русији живи 54% жена и 46% мушкараца. Иако је наизглед број женске популације приметно већи, треба имати у виду да је Русија у 20. веку учествовала у два светска рата, претрпела револуцију и грађански рат, историјске догађаје у којима је на жртву принела десетине милиона живота, пре свега мушке популације изгинуле у борбама. Дакле, време је учинило да дође до постепеног природног демографског уравнотежења мушке и женске популације. 

Највећи део популације живи у Централном и Поволшком округу, а затим дуж Транссибирске магистрале од Москве до Владивостока, која је саграђена 1901. године. Према религиозном убеђењу 73% је хришћана, 16% су атеисти, 10% су муслимани, а на преосталих 1% отпадају јудаизам, будизам и религиозна веровања малих аутохтоних народа (тзв. паганство). 

Русија је високоурбанизована земља у којој 77% становништва живи у градовима и насељима градског типа. Нагла урбанизација настала је током 20. века. Ради поређења, 1914. године у градовима је живело само 18%, а остатак је било рурално становништво. Само 0,3% становништва је неписмено. 

Веома је интересантан податак да пасош за путовање у иностранство поседује само 28% становништва, а 72% га не поседује. Изузетак чини Калињинградска област (енклава), у којој 90% становништва поседује путну исправу.

Према радној структури, 30% становништва чине пензионери и инвалиди, 24% запослених су на државном буџету, 24% су запослени који нису на терету буџета, 20% је неактивно становништво и само 2% су незапослени.

Главни град Москва је гигантских размера по површини, али и броју становника. У њој живи 12,6 милиона становника, што је више него у неким европским земљама (Грчка, Португалија, Мађарска… скоро дупло више него у целој Србији). 
На Далеком Истоку живи најмањи број становника Русије, само 6%, и то по 1% у Приморском крају, Хабаровској области, Забајкаљу и Сахалину, Јакутији и Амурској области, а 2% на остатак далекоисточне територије. Постоје и велики делови територије Руске Федерације који су потпуно ненастањени.

Украјинци се заглавили у блату код Херсона, руска авијација их сатире! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА