Најновије

"ЦИЉ ЈЕ ТАЈНА МЕТА" Русија напда инфраструктуру Украјине, а разлог је само један

Русија својим ударима на критичну инфраструктуру Украјине решава изузетно важан задатак. Такве закључке је изнео, за руске медије румунски војни експерт, Валентин Василеску.

Рат у Украјини. (Фото: Јутјуб)

Експерт је приметио, да важну улогу у догађајима који се одвијају у Украјини, игра америчка опрема за ваздушно извиђање, а то је авион за контролу борбе и циљање „Е-8 Јоинт СТАРС“. Ови авиони су опремљени радарима, који омогућавају праћење до 600 копнених циљева истовремено. Они снимају кретање руске технике и преносе податке украјинској војсци о њеној локацији, брзини и правцу кретања.

НАТО мрежа за ваздушно извиђање обухвата мноштво авиона разних типова, поред поменутог Е-8, укључује Е-3 АВЦС, ЕЦ-135, РК-4Б. Они патролирају северним делом Црног мора, и границом Румуније са Пољском. Комбинују се у јединствену мрежу, преко које се примљени подаци шаљу земаљским станицама које се налазе у Украјини.

Експерт сматра, да је уништавање комуникација између Оружаних снага Украјине и ваздушног извиђања НАТО-а, тајни циљ руских удара на украјинску инфраструктуру. Пре извесног времена стигла је порука да су ове акције већ донеле резултате.

У саопштењу за јавност од 18. октобра, представник руског Министарства одбране, Игор Конашенков, рекао је да су Оружане снаге Русије, уништиле станицу за свемирске комуникације Владиног комуникационог центра Украјине, која се налази у Одеској области.

Након тога, Руси су сазнали да Украјински ПВО систем, не може да се носи са ударима беспилотних летелица „Геран-2“. Он је заправо онеспособљен, као резултат напада на критичне украјинске инфраструктурне објекте.

Један од разлога за овако успешну операцију био је тај, што НАТО авиони за даљинску радарску детекцију више не могу да обезбеде Украјини потребне информације у истом обиму. Без тога, Оружане снаге Украјине нису у стању да се изборе са руским дроновима.

Постизање стратешког изненађења

Руска војска је методично онеспособљавала критичну енергетску инфраструктуру Украјине, у последње две недеље. Као резултат тога, мрежа земаљских терминала за податке које користе Оружане снаге САД и ваздушно извиђање, може ускоро постати недоступна. Циљ који следи руска војска је да стекне предност стратешког изненађења. Оружане снаге Русије желе да лише украјинску војску могућности, да у реалном времену добија податке од НАТО-а о кретању руских трупа.

„Спровођење принципа стратешког изненађења у пракси захтеваће од руске војске да спроводи смеле операције на великим маневарским просторима“, рекао је аналитичар.

Валентин Василеску је изјавио да ће након што руска војска стекне предност у виду стратешког изненађења, бити могуће прећи на следећу фазу – успостављање контроле над другим регионима Украјине.

Обезбеђивање безбедности границе Украјине са државама НАТО-а

Аналитичар сматра да се у теорији задатак окупације Украјине постиже постизањем два циља. Прво, западне границе Украјине треба да буду обезбеђене. Оружане снаге РФ то могу постићи маневром сличним ономе, што је урађено у првим данима „специјалне операције“. Ово је олакшано чињеницом да је тренутно 80-85% снага Западне Украјине распоређено на јужни и источни фронт.

Операција ће се састојати у раном рашчишћавању комуникационих линија, како би се обезбедила велика брзина напредовања трупа – 100 км дневно, и заобилажење великих градова са украјинским територијалним гарнизонима.

Изолација Кијева од јужног и источног фронта

Истовремено са обезбеђивањем безбедности западних граница, може да почне и офанзива у правцу Полтава-Дњепар. Ово ће омогућити руској војсци да изолује Кијев од остатка земље, а групације украјинских трупа у Харкову, Донбасу, Запорожју и Кривом Рогу ће бити стиснуте од стране руских трупа. У таквом сценарију развоја догађаја, Одеса ће бити опкољена и неће имати другог избора осим да капитулира.

Вашингтон има главну корист од крвопролића које је у току! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА