Најновије

МОСКВА УПОЗОРАВА ЗАПАД: Русија би могла да гађа америчке сателите

Министарство спољних послова упозорило је руководство САД да њихови сателити могу постати циљеви руских ракета.

Заменик директора департмана за неширење и контролу наоружања при МИП-у Русије Константин Воронцов упозорио је САД о последицама које могу бити ако они и даље буду стављали своје сателите у функцију украјинске војске.

- Американци и њихови савезници користе "комерцијалне сателите" у војне сврхе у оружаном конфликту и зато су ти космички објекти легитимни циљеви руским ракетним јединицама - казао је Воронцов на заседању Првог комитета Генералне скупштине УН.

Министар одбране РФ Сергеј Шојгу је летос казао да над Украјином лети око 70 америчких војних сателита и око 200 западних комерцијалних. Американци и њихови савезници не скривају да дају онлајн, у реалном времену, информације са својих сателита украјинској војсци. Воронцов је рекао да се још може зауставити трка у наоружању у космосу.

Најбогатији човек света Илон Маск отворено је говорио да се његовим сателитима "Старлинк" користе Украјинци. Њихови официри и генерали имају планшете на којима могу да виде где се налазе руски положаји. Маск је рекао да је за ту подршку потрошио 80 милиона долара и да инсистира да му се то плати. Али, кад је запретио да ће одустати да подржава Украјинце, у Вашингтону су му запретили да ради против америчких државних интереса и да ће му послати контролне службе. Маск се одмах предомислио и наставио да подржава Украјину, мада је за окончање рата преговорима.

Маск је већ рекао да су Руси покушавали да гуше његов сателитски интернет, јер дају информације о стању на фронту у реалном времену. Он је, очигледно, свестан да Руси имају могућност да му униште сателите у космосу.

- Једини систем веза који ради на фронту је "Старлинк", сви остали су мртви - казао је Маск.

Ако Руси заиста "сахране Масков интернет" у Украјини, то би био велики проблем за украјинску војску, јер би и високопрецизно оружје престало да им буде врло ефикасно.

Снимак предаје украјинске војске погледајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА