Најновије

САВЕТ ЕУ ИЗНЕО ЗАХТЕВ: Поново траже да казнимо Русију

Приоритет је да се Србија усклади са заједничком спољном и безбедносном политиком Европске уније - један је од захтева који је поновљен, овога пута, кроз нацрт закључака Савета ЕУ о нашој земљи, припремљених за децембарски самит.

ЕУ. (Фото: pixabay. com)

Како се наводи, Србији се замера што не показује довољно посвећености европским интеграцијама. Брисел очекује од наше земље да испуни обавезу преузету у оквиру преговарачког оквира и усклади се са рестриктивним мерама.

- Констатујући да Влада Србије наставља да проглашава интеграцију у ЕУ као свој стратешки циљ, Савет жали због недостатка показане посвећености овом циљу. У контексту руске агресије на Украјину, Савет очекује од Србије да покаже недвосмислену посвећеност ЕУ и да се заложи за наше заједничке принципе и вредности - наводи се у документу у који је Тањуг имао увид.

Савет се осврће и на подршку Србије резолуцијама Генералне скупштине УН, "усвојеним као одговор на руску агресију", али и упорних неусклађивања са санкцијама ЕУ против Русије и Белорусије. Од Србије се, такође, захтева да усклади своју визну политику с политиком Уније, а кад је реч о приступним преговорима Београда с Бриселом поздравља се напредак у том погледу:

- Познато је да су 22 од 35 преговарачких поглавља отворена, а два поглавља привремено затворена. Савет наставља да подвлачи да је напредак у поглављима о владавини права и основним правима, као и у нормализацији односа Србије са Косовом и даље од суштинског значаја и да ће свеукупно одредити темпо приступних преговора.

Између осталог, од нас се захтева и да побошљамо независност и укупну ефикасност правосуђа и напоре у борби против корупције. Тражи се и постизање опипљивих и убедљивих резултата са ефикасним истрагама, кривичним гоњењима и правоснажним пресудама, замрзавањем и конфискацијом имовине стечене криминалом, посебно у случајевима тешког и организованог криминала. Кроз закључак провлачи се и позив да се приоритетно ефикасно спроводи акциони план медијске стратегије, а наводи се да је ЕУ "озбиљно забринута и због недостатка напретка у побољшању општег окружења за слободу изражавања и независности медија".

Савет ЕУ поздравља и опредељење Србије да активно промовише регионалну сарадњу и напоре на јачању добросуседских односа и доприносу стабилности и помирењу. Овај нацрт закључака је први од објављивања годишњег извештаја Европске комисије 12. октобра, а до средине децембра могуће је да буде промена.

Ратни злочини и нестали

ЗА ЕУ је, како се наводи, такође важно "домаће решавање ратних злочина", као и решавање преосталих случајева несталих особа. Брисел сматра и да "не би требало да постоје подршка и јавни простор за осуђене ратне злочинце, нити за величање или негирање њихових злочина".

Снимак уништавања два украјинска С-300 погледајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА