Најновије

''ПРЉАВА БОМБА'' МОЖЕ ЛАКО ДА СЕ АКТИВИРА: Довољан је један прецизан погодак артиљерије

Уколико артиљеријски пројектил погоди контејнер са искоришћеним горивом на територији Запорошке нуклеарке, то може да доведе до ефекта „прљаве бомбе“, изјавио је заменик директора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), руководилац одељења за нуклеарну енергију Михаил Чудаков.

Нуклеарна експлозија (Фото: Јутјуб)

„Ако на територији нуклеарке постоји искоришћено гориво које се чува на сувом, у бетонским контејнерима, довољно је да артиљеријска ракета падне ту и добиће се ефекат „прљаве бомбе”. Нема потребе тражити бомбу у форми бомбе”, објаснио је он на маргинама форума „Атомекспо“ у Сочију, преноси Спутњик, јавља Танјуг.

Он је, истовремено, додао да у ИАЕА не разматрају измене у безбедносним захтевима за Запорошку нуклеарку у циљу спречавања ванредних ситуација које би проузроковао људски фактор.

Чудаков је истакао да усвојени акти подразумевају да се ратна дејства не воде против територија и нуклеарних електрана, као ни хемијских објеката.

„Прљава бомба” је иначе контејнер са радиоактивним изотопима и експлозивним пуњењем. Приликом детонације, контејнер се уништава, радиоактивна супстанца се распршује ударним таласом, стварајући радиоактивну контаминацију подручја на великим површинама, а може да доведе и до настанка радијацијске болести.

О припреми за сукоб на Арктику прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА