Најновије

АМЕРИКА СЕ ПОВЛАЧИ ИЗ КЉУЧНОГ РЕГИОНА ПЛАНЕТЕ?! "Ово је промена односа снага у историјским размерама“!

Сједињене Државе губе трку са Кином у Персијском заливу богатом нафтом, пише Јерг Кронауер, колумниста немачког листа Јунге Велт, преносе РИА новости

Америчка морнарица. (Фото: Јутјуб)

Према речима аутора, Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати и друге арапске државе региона намеравају значајно да интензивирају своју спољну политику, што ће Вашингтон и те како осетити. Недавно су тражили нове партнере за сарадњу, посебно након што су Сједињене Државе одлучиле да се фокусирају на такмичење са Кином, рекао је он, преноси РИА.

Ријад и Абу Даби схватају да ће пре или касније морати сами да се супротставе Ирану, без активне подршке Вашингтона. Да би то урадили, граде односе са Пекингом који активно шири свој политички и економски утицај у региону Блиског истока, пише колумниста.

„Сада, где Вашингтон смањује своју активност, Пекинг одмах почиње да делује... Чињеница да се неоспорна хегемонија САД у зони Персијског залива ближи крају указује на промену односа снага у историјским размерама“, сажео је Кронауер.

Претходно је кинески председник Си Ђинпинг, који је допутовао у државну посету Ријаду, рекао да Пекинг развој односа са Саудијском Арабијом ставља као приоритет у својој дипломатији на Блиском истоку. Он је најавио и спремност Кине да повећа обим трговине нафтом са краљевином и реализује велике заједничке пројекте у енергетском сектору.

Извор: РИА Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА