Најновије

ДР ИВАН ПАЈОВИЋ: Кинеска објава нафтног рата Америци или десант на блиски исток

Др Иван Пајовић. (Фото: Јутјуб)

Пише: Иван Пајовић

Кинески лидер Си Ђинпинг објавио је на специфичан, посредни начин нафтни рат Сједињеним Америчким Државама, обећавши лидерима Саудијске Арабије да ће Кина значајно повећати увоз блискоисточне нафте. Он заузврат тражи да се Саудијска Арабија одрекне коришћења долара у међусобним трансакцијама и пређе на коришћење кинеске валуте јуан. На овај начин Кина покушава да стекне геостратешког савезника и уједно извуче Саудијску Арабију из сфере утицаја САД.

Ову вест потврдила је и агенција Ројтерс, која додаје да се на том захтеву кинески лидер није зауставио, већ је још предложио Саудијској Арабији да тргује својом нафтом на Шангајској берзи. По Сијевом мишљењу, овај потез ће ослабити утицај америчких и европских инвестиционих компанија на берзанске цене нафте. Још летос су Кина и Саудијска Арабија водиле разговоре о преласку на коришћење јуана у трговини арабијском нафтом са кинеским компанијама. Тада се реч водила да 25% од продате нафте Кинези плате својом валутом. Сада Си Ђинпинг предлаже стопостотно отказивање коришћења долара у трговини нафтом са Саудијцима.

Будући да је о овом разговору обавештена јавност, може се претпоставити да је договор и постигнут. Саудијска Арабија има интерес да спроведе овај предлог у живот, како би умањила своју велику зависност од САД. Познато је да Америка практично принудним политичким притиском продаје Саудијцима у великим количинама своје прескупо оружје (нарочито авијацију), као и државне хартије од вредности.
Ово представља снажан шамар америчком естаблишменту и америчкој економији. Нема сумње да Саудијци могу очекивати да ће САД предузети одређене мере, тј. увести неки облик санкција. Оне се могу огледати у замрзавању доларских актива националне нафтне компаније Саудијске Арабије које су депоноване у западним комерцијалним банкама. Према речима америчких експерата, Саудијска Арабија располаже активама у САД у тржишној вредности од око 750 милијарди долара, што превазилази обим златних резерви којима ова блискоисточна држава располаже. 
Саудијска Арабија ће највероватније убрзати повлачење својих актива из САД, а врло вероватно ће прекинути и своја улагања у америчке државне хартије од вредности и инвестиционе фондове. 

Сарадња Кине и Саудијске Арабије не ограничава се само на питања везана за трговину нафтом. Обим трговинске размене расте великим темпом и приближава се обиму од 80 милијарди долара. За поређење – трговинска размена Саудијске Арабије са САД износи само 30 милијарди долара. Кинеско вођство очигледно размишља о могућем губитку америчког и европског тржишта, па тражи алтернативе, између осталог и на Блиском Истоку. Укупна трговинска размена Кине и земаља овог региона износи око 300 милијарди долара.

Си Ђинпинг је ефикасно завршио своју тродневну посету Ел Ријаду, потписавши 34 инвестициона уговора са саудијским фирмама, финансијског обима од 29 милијарди долара. Кина ће Саудијцима саградити индустријски комплекс за производњу алуминијума и фабрику за производњу водоничног горива. 

Све речено представља велики корак ка извлачењу Саудијске Арабије из канџи америчког политичког и економског утицаја, а доказ за то је и очигледна срдачност којом су саудијски лидери дочекали високог госта из Кине. У штампи се шаљиво говори како су некада Кинезе дочекивали као сиромашног рођака, али су се сада ствари из корена промениле и лидер Кине дочекан је са императорским почастима. Постоје претпоставке да се Саудијска Арабија може ускоро прикључити земљама БРИКС-а. 

Саудијска Арабија је највећи извозник нафте на свету и овакав развој ситуације нимало није наиван. За њеним примером коришћења неке друге валуте уместо долара могле би се повести и друге земље-извознице нафте. Снага хегемона у целом свету очигледно све више слаби.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА