Најновије

ВАШИНГТОН У НЕВЕРИЦИ: Пропао велики амерички енергетски план

САД су желеле да снабдевају Европу више нафте и гаса како би Европљанима надокнадиле губитак руских енергетских ресурса.

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Међутим, амерички план је пропао. О томе је у чланку за ИнфоБрицс писао египатски политички и економски аналитичар Ахмед Адел.

Како је приметио Ахмед Адел, Вашингтон је планирао да искористи јефтину нафту из шкриљаца за замену руских енергетских ресурса на европском тржишту. Међутим, када су САД почеле да спроводе план, суочиле су се са великим проблемом: показало се да је вађење црног злата из шкриљаца много скупље него што се очекивало.

„Због пандемије се смањио број уређаја за бушење, многе компаније су банкротирале, а улагања у индустрију су нагло смањена“, наводи се у чланку.

Сада је много скупља производња нафте из шкриљаца у САД него што је била. А пошто су нафтне компаније већ дуже време у стагнацији, веома их је тешко и дуго вратити на претходни ниво. Очекује се да ће процес трајати две до три године.

Поред тога, бушење нових бунара у САД можда неће бити исплативо. Водеће америчке компаније за бушење шкриљаца ће остати без резерви за око шест година ако повећају производњу за 15% годишње.

„Нафта из шкриљаца се рекламира као средство за претварање САД у великог извозника нафте. Међутим, овај оптимизам се показао као озбиљна катастрофа, посебно за Европљане који су се надали да би овај енергент могао да замени руску нафту и гас“, написао је Ахмед Адел.

ОСТАЛИ СМО ДО ПОСЛЕДЊЕ КАПИ КРВИ Украјински војник снимио опроштајну поруку у Соледару: Збогом родбино, волим вас! (ВИДЕО)

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА