Најновије

"ХИЉАДЕ АМЕРИЧКИХ ВОЈНИКА МРТВО И СТОТИНЕ АВИОНА УНИШТЕНО!": Ово је само почетак пакла

Покушај Пекинга да силом преузме контролу над Тајваном 2026. године вероватно би био неуспешан, известио је Си-Ен-Ен, позивајући се на симулацију рата коју је спровео амерички труст мозгова. Конфликт који је уследио не би скупо коштао Пекинг, већ и тајванску, америчку и јапанску војску, наводи се у анализи.

Америчка војска. (Фото: army.mil)

Извештај Центра за стратешке и међународне студије (ЦСИС), под називом „Прва битка следец́ег рата“, процењује да ће САД изгубити најмање два носача авиона и да ц́е 3.200 америчких војника бити убијено за три недеље борбе, наводи се у саопштењу. Си-Ен-Ен, који је прегледао напредну копију анализе.

Симулације, које су спроведене 24 пута, показале су да је Тајван опстао као аутономни ентитет у већини сценарија, али са великим губицима за све стране. „Сједињене Државе и Јапан губе десетине бродова, стотине авиона и хиљаде припадника војске“, предвиђа се у извештају.

Кинеска морнарица би била остављена "у рушевинама", а Пекинг би могао да изгуби 10.000 војника, 155 борбених авиона и 138 великих бродова.

У међувремену, тајванска војска би била „озбиљно деградирана“ и остављена да брани острво „без струје и основних услуга“. Јапан би такође могао да изгуби око 100 авиона и 26 ратних бродова јер америчке базе на његовој територији буду нападнуте из Кине.

ЦСИС је рекао да такав рат није неизбежан „или чак вероватан“, напомињући да би Пекинг уместо тога могао да се определи за стратегију дипломатске изолације и економске принуде.

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је да је циљ Пекинга „мирно уједињење“ са острвом, али није искључио силу.

У извештају се наводи да нема поређења између сукоба на Тајвану и кризе у Украјини, јер би било „немогуће“ да се трупе и залихе на острво доведу када рат почне.

„Чиме год Тајванци да се боре у рату, то морају да имају када рат почне“, рекао је ЦСИС, тврдећи да Вашингтон треба унапред да потпуно наоружа Тајпеј.

Међутим, док би САД могле да извоје „пирову победу“ на Тајвану, на крају би „дугорочно патиле више од ’поражених’ Кинеза“, закључује се у извештају.

Пекинг посматра самоуправни Тајван као саставни део своје територије у оквиру политике „Једне Кине“ – коју признају САД – и противи се било каквом облику дипломатске и војне помоћи влади у Тајпеју. Кинески званичници оптужили су Вашингтон да намерно нарушава дугогодишњи аранжман блиском војном сарадњом са острвом.

Председник Џо Бајден је два пута обећао америчку војну подршку у случају кинеске инвазије, прво у мају и поново у септембру. Званичници Беле куће су, међутим, повукли те изјаве, наводећи да САД не охрабрују независност Тајвана.

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА