Најновије

ТРЕСЕ СЕ АМЕРИКА: Истражитељи упали у кућу председника САД

Америчко министарство правде открило је више поверљивих докумената током претреса куће председника САД Џозефа Бајдена у граду Вилмингтону, у савезној држави Делавер, саопштио је председников адвокат Боб Бауер.

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Новим претресом куће председника Џоа Бајдена у Вилмингтону у Делаверу, које је извршило америчко министарство правде, пронађено је још шест предмета, укључујући документе са ознакама класификације, рекао је председников адвокат Боб Бауер.

Током претреса, који је трајао више од 12 сати, пронађени су документи из Бајденовог мандата у америчком Сенату, у чијем је саставу био 36 година, док су други документи из периода када је вршио функцију потпредседника САД. 

 Председник Бајден омогућио је у петак приступ својој кући како би се извршио претрес свих просторија у потрази за потенцијалном потпредседичком евиденцијом и потенцијалним поверљивим материјалом - наводи се у саопштењу Бајденовог адвоката.

Бауер није јасно навео где су у дому Вилмингтон документи пронађени.

Указао је да ни Бајден ни његова супруга нису били присутни током претреса.

- Истражитељи Министарства правде унапред су координирали потрагу са Бајденовим адвокатима - рекао је Бауер, а у то време су били присутни председников лични и адвокати Беле куће.

Први део пронађен у бившој Бајденовој канцеларији

Претходни поверљиви документи пронађени су раније овог месеца, у гаражи куће и у оближњем складишту након признања да је у његовој бившој приватној канцеларији, коју је користио док је био потпредседник земље, откривено десетак поверљивих докумената.

Истражује се како је Бајден поступао са поверљивим документима 

Овог месеца, амерички државни тужилац Мерик Гарланд именовао је специјалног тужиоца који ће истражити ствар. 

Конгресни комитет и специјални адвокат Роберт Хур, који је именован током процеса, истражује како је председник Џозеф Бајден поступао са поверљивим документима из времена када је обављао функцију потпредседника САД, од којих су неки пронађени у новембру у канцеларији коју је Бајден некада користио у Вашингтону.

Републиканци су упоредили истрагу са текућом истрагом о томе како је бивши председник Доналд Трамп поступао са поверљивим документима након свог председничког мандата.

Бела кућа је истакла да је Бајденов тим сарађивао са властима у њиховој истрази и да је предао те документе.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА