Најновије

ТРАЖИМО ХИТНУ РЕАКЦИЈУ УСТАВНОГ СУДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Радикали позвали на оцену уставности одредби Закона о родној равноправности

Српска радикална странка огласила се најновијим саопштењем

Фото: Јутјуб

- Српска радикална странка позива Уставни суд Републике Србије да одмах реагује по иницијативи коју су српски радикали поднели пре две године, а ради оцене уставности одредби Закона о родној равноправности које се односе на такозвани родно осетљив језик.

Овај закон требало би да почне да се примењује од јуна 2024. године и Уставни суд не сме да допусти да не донесе одлуку по иницијативама за оцену уставности овог закона.

У време када је закон донет у Народној скупштини, реаговала су стручна удружења и сви су указивали на неуставност закона, али и на његову колизију са Законом о употреби српског језика и ћириличког писма.

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов ових дана промовише и најављује примену закона и то без присуства надлежних тела која се баве проучавањем српског језика, попут Матице српске, Одбора за стандардизацију српског језика или Савета за српски језик.

Овом агресивном кампањом и одсуством друштвеног дијалога и става стручне јавности покушавају се насилу наметнути новине које немају упориште у струци и чија евентуална примена може бити само ствар личног избора.

Ћутање Уставног суда о овој изузетно важној ствари је апсолутно недопустиво и могло би нас довести пред свршен чин, на пример, одштампаних уџбеника на новоговору и почетка примене закона без става Уставног суда, или уз закаснелу одлуку о неуставности спорних одредби Закона о родној равноправности – стоји у саопштењу.

О ситуацији у Бахмуту и Авдејевки прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА