Најновије

"Моји ликови су људи са маргине" - одржана промоција романа "Пакрац" Владана Матијевића

"Пакрац" је прича о друштву огрезлом у насиље, о животима људи које свакодневно бомбардују вестима из црне хронике, о последицама рата и траума које су из њега произашле.

Фото: Лагуна

"Пакрац", један од најбољих романа објављених у претходној години, који је овенчан наградом Београдски победник и био у најужем избору за Нинову награду, представљен је београдској публици у књижари Делфи СКЦ.

О роману су, поред аутора Владана Матијевића, говорили књижевни критичари, уједно и чланови жирија за награду Београдски победник, проф. др Предраг Петровић и др Слађана Илић.

"Пакрац" је прича о друштву огрезлом у насиље, о животима људи које свакодневно бомбардују вестима из црне хронике, о последицама рата и траума које су из њега произашле.


Фото: Лагуна

Трауматизовани ветеран пакрачког ратишта свакодневно пребива на Булевару краља Александра, испред пијаце Ђерам, са групом промашених људи, наркомана, пијанаца, уличних свирача, просјака, полицијских доушника, ситних криминалаца, дилера дроге и девиза, бивших ратника, анархиста, прекупаца и других невољника. Апсурд живота који се ту одиграва утолико је опор и препознатљив јер се дешава данас и овде, у средини где су распад свих вредности, суноврат морала и голо насиље постали нормална појава.

- Владанова књига је обимна, веома захтевна, потребна је озбиљна концентрација док се књига чита, поготово што је тематика врло осетљива и, рекла бих, нашој књижевности потребна - сматра Слађана Илић.  - То је роман који се бави питањима одговорности, кривице и зла, али то је заправо један слој у овом роману. Када се у њега дубље зађе, о много чему се може говорити, може му се прићи из различитих углова, може се читати у различитим кључевима. Читајући поново ову књигу, имала сам у виду како се дивне паралеле могу повући са најзначајнијим делима наше књижевности која се баве повратком ратника у свет, који не може више никада бити његов. Када, дакле, зађемо у дубину дела Владана Матијевића, ми ћемо разумети сву трагичност тих јунака. Ово дело је и на трагу његових претходних књига, Владан је у својим књигама често мрачан, али и бескрајно духовит, што сматрам да није лако постићи. Разлога је заиста много што је баш Владан добитник овогодишње награде Београдски победник.


Фото: Лагуна

Предраг Петровић, који је био председник жирија за доделу награде Београдски победник, изјавио је да су чланови били очарани и задивљени мајсторством приповедања у роману "Пакрац". 

- Сви смо били свесни специфичне поетичке особености Владана Матијевића. Он је, не само изванредан приповедач, већ и мајстор шокантног, неконвенционалног, провокативног приповедања које вас не оставља равнодушним. Ту има и натуралистичког и снажног, и бруталног и мрачног, то је један особени књижевни свет за који треба имати не само концентрацију већ и ’стомак’ да све то издржите и прођете. Ово је осми Владанов роман, реч је о аутору богатог, разуђеног опуса који је већ увелико препознат и код читалаца и код критичара као изванредан. Реч је, несумњиво, о једном од наших најбољих савремених приповедача. У овом роману се јасно могу препознати битни карактеристични, особени поетички и приповедачки моменти прозе Владана Матијевића, али се ту препознаје и нешто ново, извесно померање хоризонта. У овом роману се и даље препознаје везаност за трауматично искуство деведесетих година, и да дуга сенка тих мрачних догађања оног доба пада и на ово време у којем данас живимо - рекао је Петровић.

 - Моји ликови су људи са маргине - каже Владан Матијевић. - Чинило ми се да ћу преко њих најбоље да осветлим то што желим. Свим мојим књигама је заједничко то што је присутан хумор, и добро је да га има, поготово у страшним и црним прозама, да читалац може мало да удахне ваздуха, а и да му буде лакше читати. С друге стране, кад има хумора, тај текст се чини и страшнијим него што јесте. Ја се, такође, увек бавим садашњим временом, данашњим човеком, углавном у Србији, нашим проблемима. То јесте отежавајућа ствар за писца, много је боље кад по нечему падне патина па се мало и заборави, па читалац чита са радозналошћу, али ја имам потребу да пишем о данашњем човеку и о ономе што се нама догађа, како бих оставио неки траг о овом времену, али и да бих подстакао људе који ово читају да размишљају и о тој књижевности и о овом времену. На улицама и у нашим животима је и даље много насиља, имао сам потребу да нешто о томе напишем.

Роман "Пакрац" можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту laguna.rs.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА