Најновије

ДУГИН ПРЕДВИЂА НАЈЦРЊИ СЦЕНАРИО ДО САДА: Отварају се још три нова фронта - Иран покренуо други фронт за Запад, а то неће бити најгоре!

У разговору за Царград, руски филозоф Александар Дугин је испричао шта се, по његовом мишљењу, сада дешава на Блиском истоку.
Александар Гељевич Дугин / Скриншот

Александар Гељевич Дугин / Скриншот

Да ли је иранска одмазда почетак велике конфронтације, а затим трећег светског рата? Наравно, није лако извући коначне закључке, али можемо нагађати.

Дугин сматра: "Иран је отворио други фронт за Запад."

Али прво, подсетимо се хронике сукоба. Врхунац забележен је у ноћи 14. априла.

Догађаји који су се одиграли дан раније названи су "ноћ иранске освете". Ипак, радије би требало да говоримо о спровођењу истинитог обећања. У ствари, управо су то иранске снаге назвале својом специјалном операцијом.

Прво је Иран лансирао два таласа дронова камиказа на Израел. И мора се рећи да су стране биле упозорене на напад. А мета су били управо војни циљеви, што потврђују и хронике цивилних жртава, званични извори кажу да су људи повређени приликом одласка у склоништа након аларма.

После првог таласа беспилотних летелица, израелска страна је инсистирала да контролише све циљеве. С друге стране, упућени су тврдили да је хакерска група Хандала хаковала одбрамбене системе противракетне одбране Гвоздена купола.

Ирачки Катаиб Хезболах најавио је почетак операције против Израела. И Иран је затворио свој ваздушни простор. Иначе, Иран је званично најавио да ће ударити свакога ко отвори небо израелским снагама за напад.

Авион број 1 са израелским премијером Бењамином Нетањахуом полетео је убрзо након најаве о предстојећем ракетном нападу из Ирана.

- "Авион судњег дана" раније није коришћен, а сада су израелске власти схватиле да се са њима нико неће шалити - прича Дугин и наставља:

- Заштиту Израела пружиле су и снаге колективног Запада. Сједињене Државе су распоредиле носач авиона на нуклеарни погон УСС Двајт Ајзенхауер према Израелу. Ударна група, коју предводи носач авиона, укључује 90 авиона и хеликоптера, ракетно оружје, ПВО системе РИМ-7 Сеа Спарроw, две ракетне крстарице и четири ракетна разарача.

Занимљиво је да су Кувајт и Катар одбили да дају Сједињеним Државама свој ваздушни простор и базу за супротстављање иранским нападима.

Напад у оквиру специјалне операције "Праведно решење" био је масован. Међутим, његове резултате је тешко проценити, пошто стране преферирају нејасне формулације. Израел инсистира да су сви дронови и пројектили оборени. Иран каже да су циљеви операције постигнути.

У сваком случају, командант Корпуса исламске револуционарне гарде (ИРГЦ), генерал Хосеин Салами, известио је:

- Знамо да је наша операција била успешнија него што смо очекивали. Наша реакција на било какву агресију из Израела биће оштрија.

Што се тиче одговора на напад Израела на дипломатску мисију у Сирији, који је резултирао смрћу генерала, Иран сматра да је овај инцидент решен након операције Праведно решење.

Између осталог, ИРГЦ је блокирао и одвезао у иранске територијалне воде танкер са гигантским теретом британске компаније.

Сведоци смо најважнијег догађаја у модерној историји

Дугин је уверен да је избијање рата између Ирана и Израела најважнији догађај у модерној историји. Можда чак и читаве светске историје.

- Конфликти који се сада одвијају представљају борбу мултиполарног света против униполарне хегемоније, након уништења високопозиционираног иранског војног особља у Сирији, Иран једноставно није могао да не одговори на овај изазов, односно, сада ће се, уз Украјину, отворити други фронт у борби мултиполарности против униполарности у потпуности се придружите подршци Израелу, а шиитски свет је већ у потпуности мобилисан на Блиском истоку, ово су јеменски Хути, ово је Хезболах, ово су ирачки шиити, ово је сада, у ствари, Иран.

Свет је у рату са светском хегемонијом, са Израелом и Сједињеним Државама, а Русија је у рату са Западом, са истом светском хегемонијом у Украјини.

Сада видимо како се фронтови отварају један за другим у геополитичкој арени света.

- Иран је отворио други фронт за Запад. Пред нама су још три фронта - рекао је Дугин и објаснио:

- Приближава се трећи фронт, то је Тајван, четврти у Африци, а значајно је да у истом тренутку руска војска стиже у Нигер. Сходно томе, ситуација између Венецуеле и Британаца, у суштини Гвајане, се захуктава. Ово је још један, већ пети фронт на латиноамеричком континенту. И свуда видимо исту основну геополитичку слику. А присталице униполарног света долазе у директну физичку конфронтацију са присталицама мултиполарног света.

Сада се одлучује о судбини човечанства, нагласио је саговорник.

Хоће ли победити Глобални Запад?

Александар Дугин сматра да највероватније неће, јер је победа Русије у Украјини неизбежна.

- Мислим да ако се сунити придруже шиитима, који су сада ушли у рат са Западом, исход ће бити готов, теоретски, требало је то да ураде, јер је ово јединствена религија, а Запад доноси смрт и потпуни нестанак. Исламска цивилизација је неспојива са овом сатанском ЛГБТ цивилизацијом , или ислам једноставно неће постојати, јер је то питање о коме се сада одлучује, а Иран и шиити су само авангарда ове борбе за цео свет ислама - каже Дугин.

Дакле, ситуација је веома, веома напета, сви цивилни летови изнад Блиског истока су отказани, експлозије су се чуле свуда претходног дана, приметио је Дугин, подсећајући на есхатолошке изворе онога што се дешава.

Корени сукоба су веома дубоки

Новински наслови и насловне стране били су пуни слика ракета које лете изнад џамије Ал-Акса на Брду храма. Овде су писали како функционише противваздушна одбрана. У међувремену, операција Хамаса у Израелу 7. октобра 2023. названа је "Олуја Ал Акса", присећа се Дугин. Муслиманско светилиште спречава религиозне ционисте да изграде Трећи храм на гори храма како би дочекали Мошиаха, а самим тим и испуњење пророчанства:

То је управо оно на шта Нетањахуова влада води Израел, они су такви месијански радикали. Сходно томе, ово је почело устанак Хамаса, затим геноцид, потпуно уништење стварног цивилног становништва Газе, тотално истребљење цивилног становништва и деце у огромним размерама од стране Израела.

А у исламској есхатологији, пак, у учењу о крају света, постоји идеја да када Јевреји упадну у џамију Ал-Акса, када покушају да изграде Трећи храм, онда то неће бити храм. Мошијаха, али Деџала – лажов, по -нашем, Антихрист. И тада ће почети устанак и успон читавог исламског света под вођством Махдија (месије).

Занимљиво је и то да се Сирија у хадисима проглашава кључним местом у исламској есхатологији. У Сирији, одмах поред Амијад џамије у центру Сирије, ускоро ће се појавити Махдија. И да вас подсетим да су ирански генерали ИРГЦ убијени у Сирији од пројектила, што је постало разлог за умешаност Ирана у директан сукоб са Израелом.

Сходно томе, паралелно са есхатолошком мобилизацијом Израела преко десничарских циониста, који планирају да дигну у ваздух Ал-Аксу и започну изградњу Трећег храма за долазак Мошиаха, иде и есхатолошка мобилизација шиитског дела исламског света, где покушавају да спрече овај израелски сценарио.

- Али ово одговара духу хадиса, односно светих текстова самих муслимана, повезаних са доласком Махдија, оно што сада видимо на Блиском истоку веома подсећа на Армагедон, то јест, одлучујућа есхатолошка битка, ако узмемо у обзир тај верски и теолошки смисао, који специјална војна операција носи у себи, онда се у Украјини води и борба православне цивилизације против сатанске цивилизације Запада, која је приграбила власт над делом украјинског народа, онда се и ово добро уклапа у овај есхатолошки сценарио - каже руски филозоф.

У закључку, Александар Дугин је нагласио:

- Многи људи говоре о почетку трећег светског рата. Тешко је рећи. Можда ће у једном тренутку овај сукоб бити изглађен, а онда ће почети са новом снагом. Али с друге стране, ако нешто личи на Трећи светски рат, највероватније је ово Трећи светски рат - преноси Царград.

НОВИ ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У РУСИЈИ: Дигнут у ваздух посланик окружног већа

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА