Најновије

Др Иван Пајовић: Кијев пребројава штету од руских ракетних напада

Иако ракетни удари руске армије по мноштву циљева широм украјинске територије, а превасходно по енергетској инфраструктури, не престају, у Кијеву су већ почели да пребројавају шта је све порушено и процењују колико би једног дана могли да наплате ратну одштету. Као да нису свесни да су руски удари заправо одмазда за штету нанету Кримском мосту терористичким нападом. И да ће тешко сванути дан када би могли наплатити ма какву ратну одштету. Оно што је сигурно, материјални губици од ратних дејстава и по Украјину, и по Русију нису мале, а њихово сабирање тек предстоји у будућности. 

Пише: Др Иван Пајовић

Према проценама које даје Сверуски савез осигуравача, директна штета од експлозије на Кримском мосту износи између 200 и 500 милиона рубаља. Посредно учињену штету готово је немогуће проценити. Она се састоји од прекида токова транспорта, нарушавања система снабдевања, додатних буџетских расхода… Мост је већ делимично враћен у функцију, по њему се одвија железнички саобраћај у пуном обиму и делимични ауто-саобраћај, који ће бити успостављен у пуном обиму до краја новембра ове године. 

Штета коју је Кијев претрпео од руске одмазде несразмерно је већа. Прву процену дао је украјински министар енергетике Герман Галушенко, који је изјавио: „За два дана порушено је или оштећено 30% енергетске инфраструктуре земље”. Премијер украјинске владе Денис Шмигаљ био је конкретнији: „Из функције је избачено 11 енергетских објеката у девет рејона земље”. Укупна штета се процењује на око 2 милијарде гривни (око 3,5 милијарди рубаља). 

Али и украјинска страна има мноштво посредних губитака. Један од најбитнијих је прекид украјинског извоза електричне енергије у Европу. Украјину са Европом повезује 4 линије електричних далековода: Добротворскаја—Замост (са капацитетом од 220 kW), Хмељницкаја—Жешув (750 kW), Западноукрајинскаја—Албертирша (750 kW) и такозвано Бурштинско електроострво, који обједињује украјинско Закарпатје са Мађарском, Словачком и Румунијом. 

Према подацима које даје украјинска царина, од јануара до јула текуће године овим далеководима Украјина је извезла електричне енергије у вредностио од 279 милиона долара. У годишњем периоду та свота просечно износи око пола милијарде долара. 

После руских удара, линије Хмељницкаја—Жешув и Западноукрајинска—Албертирша остале су неоштећене, али су власти принуђене да обуставе испоруке електричне енергије на инострано тржиште и преусмере је на унутрашње, које се налази у великом дефициту. Другим речима, велики део Украјине тренутно је у мраку. Може се сматрати да пола милијарде долара које су се очекивале од извоза електричне енергије, а које се у касу неће слити, представљају један од великих посредних губитака украјинске привреде. 

Штете које су настале због искључења електричне енергије у многим украјинским градовима и насељеним местима, као и на железничким пругама, привредним објектима… у овом моменту је немогуће одредити чак ни приближно. 

У руским дејствима је уништена и највећа термоелектрана у Кривом Рогу, од које је зависила обимна производња специјалних челика који се извозе у земље Европске уније. Очигледно је да и сама Европа трпи вишеструке штете, не само у сфери енергетике, тј. испоруке гаса, што је најкритичније, већ се у питање доводи извоз најразличитије робе из Украјине коју Европа купује у не малим количинама: хране, вештачких ђубрива, електричне енергије, специјалних челика… 

Међутим, чини се да су дејства која је Руска страна спровела у последњих пар дана тек почетак. Наставе ли се напади досадашњим темпом, прети опасност да цела Украјина остане у мраку, привреда доживи потпуну пропаст, а становништво дочека хладну и потпуно неизвесну зиму која долази. Украјина је тренутно земља у великом, готово нерешивом проблему.

Потребна помоћ за породице на Косову и Метохији! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА