Најновије

КРСТИМИР НАСЛЕДНИК ДЕДЕ ЂОРЂА: Зејтинлик има новог чувара

Нови чувар Српског војничког гробља на Зејтинлику у Солуну је Крстимир Цопас, по оцу Грк, а по мајци Србин. Он ће поред досадашњег чувара, омиљеног, легендарног и у нашем народу веома поштованог деде Ђорђа Михаиловића (94), а са супругом Олгом Тасић убудуће бринути о гробовима наших предака.

Фото: Јутјуб

“Њих троје биће запослени на пословима чувања и редовног одржавања војничког гробља у Солуну. Одржаваће писмене и друге ознаке на њима, неговати и обнављати засаде и цвеће, одржавати цвеће и водити посетиоце”, кажу у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Крстимир Цопас већ 30 година живи у Солуну, имао је грађевинску фирму преко које је сарађивао са нашим конзулатом и стекао поверење, па је тако и добио посао.

Неколико претходних година је "у игри" за наследника Ђорђа Михаиловића био његов заменик Предраг Недељковић из Краљева, али му је крајем прошле године истекао уговор и није продужен.

Министар спољних послова Никола Селаковић на Инстаграму је тада написао да је Недељковић разрешен због "самовоље, бахатости и недоличног понашања", без других детаља. Проблеми које је правио трајали су годинама, а чак је и деда Ђорђе Михаиловић трпео психичко малтретирање свог помоћника. Због свега тога, Недељковић је после седам година морао да се врати у Србију, а одузето му је и звање почасног грађанина Краљева.

На Зејтинлику се налази готово 21.000 гробова, што га чини највећим гробљем на Балкану и једним од највећих у Европи. Ту је у спомен-костурници 5.580 посмртних остатака српских војника, а још 1.448 наших ратника сахрањено је у десет парцела на гробљу, у две заједничке гробнице 78 непознатих бораца и 217 непознатих српских заробљеника пренетих из Цариграда.

О томе како The New York Times тврде да САД у Украјини већ ратују против Русије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Новости онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА