Најновије

ЕМИЛ ВЛАЈКИ: Мали рјечник америчког терора (Први део)

Пише: Емил Влајки


Ароганција

 

То је једна од основних карактеристика Сједињених Држава. Ево пар примјера:

«Глобална моћ САД је јединствена...Њихове 'легије' окупирају неосвојиве главне стратешке точке у Евроазији укључујући и контролу Персијског заљева. Њихови вазали и дужници... разасути су по читавом свијету  ». (Збигниеw Брзезински, амерички геостратег)
«Ми смо у центру и морамо ту остати...Сједињене Државе морају управљати свијетом носећи моралну, политичку и војну бакљу, успостављајући право и моћ и служећи као примјер свим другим народима  ». (Јессе Хелмс, предсједник Комисије за вањске послове америчког сената)

Видимо, да је америчка ароганција безгранична. Размотримо: САД одбијају да се подвргну законима новог Међународног суда правде у Хагу тражећи од осталих земаља да потпишу документ којим се амерички војници изузимају од ратних злочина. Империја сматра своје генерале, војнике и шпијуне ван јурисдикције међународног права..., империја сама одлучује кога треба кажњавати а кога не.

Примјери не мањкају. Подсјетимо се, да су се САД, које дијеле свима моралне лекције,  супротставиле споразуму о забрани биолошких оружја с тим што оне производе највише оружја те врсте на свијету. Од 2001. године, ЦИА и Пентагон обнављају истраживања око биолошких оружја. 

 

Цинизам

   

Сједињене Државе се желе шампионима у домену људских права. Та се права односе на оне који су преживјели разне врсте америчког терора. Већ смо нагласили да то није баш једноставно, пошто они који уживају помоћ проамеричких институција: ММФ-а и Свјетске банке умиру свакодневно од глади; више милијуна људи годишње.

Што, дакле, наши «шампиони људских права» раде да би томе доскочили? Америчка влада забрањује својим пољопривредницима да по вољи производе жито, кукуруз, месо, јаја, итд., како би се одржале цијене на свјетском тржишту. Из истих разлога, евентуални вишкови намирница се уништавају. Наравно, за то вријеме, људи масовно умиру од глади у сиромашним земљама!

«По подацима америчког монистарства пољопривреде, у овој земљи баца се више од четвртине произведене хране (преко 40 милиона тона годишње), што је довољно за исхрану 80 милиона људи». Кајтез Никола, Цивилизација у служби зла, ед. Лични став, п. 214, Нови сад, 2005)

 

«Демократске промјене»

 

Када су у некој неразвијеној земљи стратешки интереси САД у питању, а та се земља не жели њима покорити, тада Америка тамо провоцира «демократске промјене»:
   -Ако је дотична земља мултиетничка/вјерска, САД тамо праве раздор. Једни се окарактеризирају као «добри», а други као «лоши» ('жртвени јарац'). «Добри» обавезно постају «жртве» «лоших».
   -Да би се то што боље објаснило свијету, за то се брину главни свјетски медији под америчком контролом који воде «праведну» кампању против «лоших момака».
-Када се етнички/вјерски конфликти распламсају, «лоши момци» су одмах окарактеризирани као моћни, што се наоружања тиче.

Исто тако, треба, под хитно, спријечити «лоше момке» да изврше геноцид над «добрима». Тиме ће се оправдати САД-наоружавање «добрих момака» као и други видови помоћи «добрима».
   -Пошто «лоши момци» чине непрекидне и тешке злочине над «добрима», САД су, због тога, «дубоко дирнуте» и њихов «хуманизам» их тјера да интервенирају у корист «добрих момака».
   -Захваљујући америчкој подршци, «добри момци» побјеђују и, у знак захвалности, дозвољавају Америци да ради што хоће у дотичној земљи.

 

Демонизација

 

Односи на крајње софистициране процедуре клеветања смишљене и ширене у јавности од стране специјалних институција садашњих америчких 'господара свијета'. У том се контексту демонизирају првенствено они који се супротстављају империјализму и неоколонијалној експлоатацији (читај: САД – «хуманизму»).

 

Дезинформације

   

Дезинформације су (готово) све оно што развијене земље, а посебно САД, емитирају према Земљама у развоју.

 

Доминација

 

Доминација, врло прецизно, означава ситуацију господара и оних који му се покоравају...Доминација је вршење господарења...Ово се односи на Хегелову дијалектичку релацију 'господар-слуга'. У овој релацији, господар је аутентично признат као онај који одређује свијест слугу, дакле, негацијом свијести слугу. Са своје стране, Маx Wебер разликује три врсте доминације: традиционалну, каризматску и рационалну.

Америка, очито, не може вршити традиционалну доминацију јер одбија и хисторију и традицију; поред свега, стара је тек двјесто година у односу на вишетисућне друге цивилизације. Амерички предсједници, «најмоћнији људи на свијету»,  тешко могу бити каризматични, пошто су много сличнији каубојима и/или филмским глумцима. Коначно, с обзиром на каос којег по свијету производе, америчка доминација искључује сваку универзалну рационалност. Амерички случај показује, да би Wеберова типологија морала бити надопуњена.

 

Геноцид

 

Ради се о оном што САД и њихови западни вазали проузрокују без престанка у сиромашним земљама са ембаргоима, «хуманитарним бомбардирањима», злочинима против мира, неоколонијалном експлоатацијом и слично.

Према статистикама Уједињених Нација (ФАО, Wорлд Фоод Репорт, 2000), само од глади умире (ин)директно и свакодневно око 100 000 људи, што чини годишње око 37 милијуна. Ако томе додамо ратове у сиромашним земљама често испровоциране од стране Запада, долази се до много веће цифре!   

 

Глобализација (Мондијализација)

 

То је концепт базиран на културном расизму. Запад, наиме, сматра да је његова цивилизација та која треба да служи као узор свим осталим цивилизацијама. Унутар овог концепта, издиференцирала се 'америчка глобализација' која се данас намеће и Еуропљанима ('амерички вазали') и осталим цивилизацијама (слуге и робови).

Опћенито гледајући, у модерном добу је ово већ трећа глобализација. Прва је била колонијализам, друга је била везана за нацизам и стаљинизам, док се трећа ('оксидентализам') претвара све више у САД- империјалистички макартизам.

 

Хисторија

 

Од када су Сједињене Државе постала једина свјетска суперсила, хисторија свијета је за њих престала постојати. 1989. године, Францис Фукуyама, универзитетски радник у служби америчке државе, прокламирао је 'крај хисторије. Опћенито гледано, не треба се томе чудити. Када у свакодневном животу нетко каже: 'Yоу аре хисторy' или 'Ит'с хисторy', то значи: 'Ти си отписан', 'то је безначајно'.

Али Американци иду много даље. Бомбардирајући разне земље, они их хисторијски уназађују и за више стољећа. 

 

Хуманизам

 

Некада је овај израз имао племенито значење, док је данас та ријеч комплетно семантички дефигурирана. У пракси Сједињених Држава, тај израз значи корумпирање влада Неразвијених, злочине мултинационалних корпорација, биолошке и радиоактивне експерименте нацистичког типа над необавјештеним грађанима, ингеренција у послове других држава, провоциране државне ударе, политичка убиства, стварање банана-република, економски ембарго, бомбардирања сиромашних и војно инфериорних земаља, перманентно дифузирање дезинформација, непридржавање међународног права, итд. 

 

Империјализам

 

Рјечници дефинирају империјализам као политику неке државе која редуцира другим државама под њеном контролом политичку, економску и војну независност (на примјер, британски империјализам). Актуелно, САД, потпомогнуте Енглеском, непрекидно врши империјалистичка освајања. Посвуда војно интервенирају, успостављају војне базе (преко осамсто војних база у 172земаља свијета), успостављају марионетске владе, итд. ево ријечи Роберт Цоопер-а (савјетника предсједника владе Велике Британије, Антхонy Блаир-а) који пропагира «револуционаран» политички изум, то јест, «сретан спој» империјализма и људских права (!) :

«Данас нам је потребна нова форма империјализма прихватљива са становишта људских права и козмополитизма...Такав империјализам, као и сваки други, имао би за циљ да придонесе реду и организацији...Као што је то Рим урадио, Запад би наметнуо остатку империје неке законе, дао јој нешто новца и изградио неке цесте »!

 

Индоктринација

 

То је оно што масе развијених и неразвијених земаља трпе од самог рођења. Масе Запада се индоктринирају по Орwелловим и Хуxлеyевим  принципима: постају незреле, социјално ретардиране те ратнички и експлоататорски расположене према слабијима, немоћнима и сиромашнима.

Масе у сиромашним земљама под индоктринацијом су својих проституираних елита, постају мазохистичке смјерно поздрављајући «хуманитарна бомбардирања» и друге, сличне врсте «хуманизма».

 

Изборна демокрација

 

«Сједињене Државе тврде како избори морају бити слободни и поштени, и забрањују осталим земљама да се мјешају у америчке изборе...С друге стране, САД се константно мијешају у изборе других, финанцирајући, на примјер, различите институције у Трећем свијету  -понекад тајно преко ЦИА-е, понекад преко службених институција или преко штампе». (Сардар З. И Давиес М. W., Зашто свијет мрзи Америку, Фаyард, 2002, п. 153.)

   

Корисне «коинциденције»

 

Ради се о догађајима, често криминалним, са међународним импликацијама, који фигурирају као 'коинциденције'. Али, ако се ти догађаји повежу са интересима Сједињених Држава, онда је јасно да свака случајност отпада иако, формално-правно, такву повезаност није могуће доказати.

На примјер, почетком деведесетих година прошлог стољећа, југославенска тенисерка Моника Селеш, била је прва у свијету. Али Америка, која је све урадила на разбијању Југославије, није хтјела да се име те земље уопће спомиње (укључујући и нестанак југословенске заставе и химне), док је М. Селеш била упорна и тврдоглава; наступала је као Југословенка и са одговарајућом заставом!

И једног дана: «случајност». Неки је «луђак» на једном тениском терену у Њемачкој напао Монику ножем; никада се нешто слично није десило у повијести тог спорта, ни прије ни касније! Рана није била озбиљна, али Моника више није наступала; тврдило се из «психолошких» разлога.

И, гле, чуда! Након неколико година, када је Моника узела САД-држављанство и почела наступати под америчком заставом, «психологија» је била превазиђена.
Ах, те «случајности»! У јеку «хладног рата» (2004-2005) између Руса и Американаца за Украјину, украјински опозициони прозападни лидер је добио неко тровање. Органски ништа озбиљно, али на лицу су се неке промјене видјеле! Запад је тврдио да су то Руси урадили, али је чињеница да је опозиција на основу таквих гласина и са измјењеним лицем њиховог лидера које се није скидало са малих екрана, знатно ојачала и добила изборе!

 

Култура

 

То је ријеч која је због дјеловања Сједињених Држава изгубила првобитни смисао. Културни рецепт Америке којег свијет у све већој мјери прихваћа, изгледа овако: Брза храна + Кока-кола + цивилизација пластике + заборав свега хисторијског и традиционалног + Холлywоод и петпарачке серије + амер-енглески (гдје су главне популарне ријечи и изрази: wронг-ригхт, гоод-бад, фуцк, асс, гет, монеy) и које су препрека било каквом озбиљнијем промишљању + игноранција од стране САД-маса свега што није америчко + кантри музика + обожавање кича + насилне видео игре + жеља за профитом у духовном домену + хипокризија + насиље.

Наравно, америчко културно тржиште никада не би могло функционирати без скривене песнице 'ујка Сама'. Другим ријечима, главни произвођач брзе хране, Мц Доналд'с, не би никада могао имплантирати се у различите земље свијета без Мц Доннел Доугласа, првог свјетског произвођача борбених авиона.

 

Лаж

 

То све оно што Америка прича о онима «који нису с њом», који су јој непријатељи и/или које бомбардира и/или подвргава другим врстама терора. Лажи су представљене као истина која треба да оправда текуће ставове и/или војне акције. Подсјетимо се на неке примјере. САД су, као претекст за бомбардирање Сјеверног Вијетнама истакли лаж како је С. Вијетнам напао двије америчке крстарице у интернационалним водама. Америка је прије напада на Ирак 1991. године тврдила да мора интервенирати јер су Ирачани крајње нехумани; у Кувајту су, наиме, извадили из инкубатора више десетина беба и бацили их на под. Читава се Америка расплакала над том лажи. 1999. године, предсједник Цлинтон је изјавио како је 100 000 Албанаца на Косову већ побијено и како је та судбина резервирана за слиједећих пола милијуна Албанаца, те да Америка мора интервенирати из «хуманитарних» разлога. 2002. године, САД објављују лаж како Ирак посједује средства за масовно уништење и како је то пријетња читавом човјечанству, итд.

Они који иза ових лажи и војних интервенција не желе видјети праве мотиве: економске и геостратешке интересе, суучесници су америчког империјализма.


'Људска права'

 

За Запад, 'људска права' значе цивилна и политичка права, право на приватан живот, право азила, економска и социјална права и индивидуална права. За неразвијене земље, 'људска права' значе право на глад, право на развитак неразвијености, право на ропство дјеце, право на проституцију малољетних особа, право на ескадроне смрти које у Латинској Америци директно формирају и финанцирају САД, право на САД-ембарго и бомбардирање, право на марионетске САД-наметнуте владе, право на демонизацију, право на неоколонијалну експлоатацију и слична права.

Више текстова аутора Емила Влајкија прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА