Најновије

ПРИШТИНА ДОНЕЛА ОДЛУКУ О НОВОЈ ОЛУЈИ: Испланиран напад на север КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да су привремене власти у Приштини донеле одлуке којим желе да протерају Србе, одлуке о новој Олуји.

Шиптарска војска (Фото: Јутјуб)

Вучић је, на конференцији за штампу после разговора са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, пренео да је Приштина донела одлуку да се забране српске личне карте и након 30. септембра укине важење регистарских ознака са именима српских градова.

Како је рекао сам се обраћа на конференцији за штампу, пошто је најавио Лајчаку шта ће да говори, и није желео госта да доведе у непријатну ситуацију.

"Ми смо увек спремни и били смо увек спремни за дијалог. Неки нису били суштински за дијалог, а имали су подршку западних сила. Ово што се данас променило говори у ком смеру се иде", подвукао је Вучић.

Он је рекао да је Приштина у случају ове одлуке у потпуности подржана пре свега од Велике Британије и Немачке, и других чланица Квинте.

"Донели су одлуке које имају једини циљ, а то је да протерају Србе са севера, да се направи нова Олуја, где ће они водећи кампању два месеца да убеде Србе да се региструју под РКС таблицама", нагласио је Вучић.

Приметио је иронично да ће делити летке, као за време Другог светског рата, када су нас убеђивали да смо слободни, иако смо били окупирани.

Указао је да, ако не убеде Србе, онда ће им отимати не само таблице, већ и возила.

Суштина је у томе, да се не лажемо,додао је, да годинама трпимо лажи и представника Квинте и косовко-метохијских Албанаца.

Није ми проблем, каже што мисле да смо глупи, већ је пробел што мисле да су много паметни. Мисле, када толико очигледно то раде, да не разуемо шта раде.

"Спалили су десетине наших цркава и манастира и побили десетине људи, а као награду су добили независно Косово, док су се у Београду свађали око фотеља", рекао је даље и подсетио и на тешку одлуку Међународног суда правде.

Подсетио је да се 2013.село за сто и добили смо Бриселски споразум.

"Од тог Бриселског споразума Срби су све испунили. Једина ствар коју је Приштина требало да испуни није испуњена. И како је могуће да западна Квитна ћути, а када Срби окаче банер ЗСО, онда идете у затвор", казао је он.

Указао је да су потом у Приштини решили да нас малтретирају са таксама више година, да руше ЦЕФТА, а онда и да упадају специјалци са дугим цевима на север и поред договора са НАТО да то не смеју.

"Онда су се сетили да треба даље да проводе терор и почели су да причају о реципроцитету. И ту долазимо до највећег лицемерја запада. Пред изборе су говорили: "Не брините, ми радимо на томе". Рачунали су да ће ови њихови да ме победе на изборима, али нису могли", рекао је он.

Указао је да су додатно покушавали да покажу Србима да они не могу да на Косову имају Србију.

Истакао је да Пристсину не интересује међунарондо право, што је, каже, пренео Лајчаку.

"Када говоре о Украјини, свима су пуна уста територијалног интегритета, а када се помене Повеља УН и Србија, као и Резолуција 1244 многи гледају у даљину као да не разумеју о чему се ради", додао је он.

Подсетио је и да је Резолуцијом 1244 Србија имала право да договорени број свој особља врати на Косову, те упитао када ће то да буде, да ли на "Куково лето" као ЗСО.

"Ово се дешава што су они силни бахати и арогантни, а ми немамо нуклеарно оружје и нафту. Зато мисле да могу Србији да ураде што желе", нагласио је он.

Три пута размислите до 30. септембра

Председник  Вучић поручио је вечерас, поводом одлуке институција у Приштини да забране српске личне карте и након 30. септембра укину важење регистарских ознака са именима српских градова уз најаву да ће након тог рока та возила бити одузимана, да ће наш одговор бити трезвен, али убитачан и истинит и позвао Приштину да три пута размисли пре него што то уради.

"Ми никакве војне, овакве или онакве акције нећемо да предузимамо,али их молимо да не покушавају да отимају имовину нашем народу и да не покушавају да прогоне и протерују наше људе, то је наша велика молба. Много молимо те силне и моћне да то не раде. То је наша највећа молба", рекао је Вучић у обраћању јавности из Председништва Србије.

Рекао је да имају довољно времена до 30. септембра, да три пута размисле да ли ће то да раде или неће.

"Чини ми се да имају паметнија посла у овом тренутку, а можда и немају. Када год поставите питање, а где су вам принципи, пошто видимо Русија је страшно погазила међународно право, па што бомбарадовасте Беогад,а не нападосте Москву и када то питате свхатите да принципи и вредности не постоје", рекао је Вучић.

Како је рекао, схватите да постоје њихов доњи део леђа који је забринут за своју судбину због нечијег нукларног оружја, као и случају нафте и ништа више од тога.

Вучић је додао да му је ово најоштрија конференција за медије коју је одржао, али да је то урадио са осмехом, пошто је свака реч истинита.

Што се личне судбине и са овом конференцијом сам ушао у историју јер сам им рекао у лице како нас варају и уништавају.

"Али, није проблем да мисле да смо глупи, већ да мисле да су они много паметни. Чека ме Лајчак да наставим ове дивне разговоре", рекао је Вучић завршавајући своје обраћање.

Срби више неће да трпе, Приштина планира напад на север до 1.октобр

Председник Вучић изјавио је  да је, након последње одлуке Приштине, разговарао са представницима Српске листе, који, истиче, неће више да трпе такве ствари.

"Неће више то да трпе, једноставно, неће више да трпе упаде специјалних јединица на север. Неће", рекао је Вучић у обраћању јавности.

Како је рекао, рок који је Приштина одредила за одлуку о таблицама је 30.септембар, што, истиче, значи да Приштина планира општи напад на Север најкасније до 1. октобра, како год га назвали.

"И то грађани треба да знају и да знају су Албанце са КиМ подржали представници Квинте", нагласио је председник Србије.

Он је указао и да представници Квинте, када кажу да ће казнити Албанце у Приштини за њихове потезе - лажу као и увек, јер чим Приштина поднесе захтев за чланство у Савету Европе, промене мишљење и кажу - јесу, наљутили су нас, али морамо да их подржимо.

"Њих је брига само њихов интерес. Американци су ту најмање бахати и арогантни у односу на друге. Имате безброј примера у којима нас понижавају или мисле да могу да нас понижавају. Вечерас сам решио да кажем - ок, није мени проблем да то трпим и слушам, радим то већ 10 година, правећи се да сам глупљи него што јесам, али не могу да трпим да ви мислите да сте много паметнији", рекао је Вучић.

Сада спроводите голу силу, да видимо докле и како, али знајте да не мислимо да сте много паметни, поручио је председник Србије.

"А, поготово немојте да нам причате о праву, а још мање о правди. Само то немојте", рекао је Вучић.

Нема ништа од дијалога Београда и Приштине, то су шупље приче

Председник Србије нагласио је вечерас да од дијалога Београда и Приштине нема ништа и да не постоји ништа о чему би могло да се разговара после најновијих одлука Приштине.

"Нема ништа од тога, пустите тај дијалог, све су то шупље приче. Какав дијалог, после оваквих одлука чему дијалог, о Заједници српских општина, а не смеју да залепе транспарент. О чему?", упитао је Вучић након састанка са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Он је тако одговорио на питање новинара да ли се нове одлуке Приштине могу тумачити као још једна провокација Аљбина Куртија са циљем да се испровоцира Србија јер већ месецима премијер привремених приштинских институција прича да ће Србија напасти Косово као што је Русија напала Украјину, поготову што се очекује да се настави дијалог на највишем нивоу.

Вучић је иронично упитао да ли би требало да се разговара о томе како хапсе људе који имају српску заставицу у аутомобилу и наводи да су ухапсили Богдана Лабана зато што су му нашли српску заставу.

"Шта, јел то кривично дело? Рекао сам Лајчаку, замисли ти идеш са заставицом Словачке па те ухапсе и држе три сата у затвору у Приштини. На шта то личи?, наглашава председник.

Пита и да ли је неко осудио то, као и да ли је неко осудио то што хапсе људе који окаче банер са Заједницом српских општина, што је потписано у Бриселу.

Констатује да је на КиМ забрањено чак и оно што је потписано у Бриселу јер, како иронично примећује, "суверена држава има право да хапси како хоће и кога хоће".

"Замислите да смо то ми урадили? О чему да причамо, шта да причамо, спремни смо, али шта да причамо. Да нападамо никога нећемо, али их молимо да не нападају наш народ, молимо их", наводи Вучић.

Председник Србије прецизира да никоме не прети, већ да их моли.

"Ми њих молимо, они прете, а ми молимо. Молимо их да то не раде", поручује Вучић.

Курти ме уопште не занима, интересују ме они који га гурају

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да га не интересује премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, већ они који га гурају и подржавају да доноси одлуке какве су последње које му је саопштио данас Мирослав Лајчак, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

Вучић је то рекао након састанка са Лајчаком, а одговарајући на питање да ли се Курти кандидује за новог Володимира Зеленског, председника Украјине.

"Курти би волео, он сања да је Зеленски, некада сања да је Хегел, некада да је Зеленски. Све те његове глупости ме не занимају, мене не брине он, мене брину они који га у све то гурају", казао је председник Србије.

Како каже, његова порука је упућена онима који "га гурају у то", а не њему.

"Он ме уопште не занима. Он је мали калибар у сваком смислу, мене занимају ови који мисле да могу да униште Србију и да није никада крај уништавања Србије да би они били задовољни тиме колико су Србију уништили", нагласио је Вучић.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА