Најновије

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Ава Јустин Ћелијски је смерница и путоказ за српски народ (ВИДЕО)

Поводом празника Благовести, дана на који се родио и умро Преподобни отац Јустин Ћелијски, патријарх српски Порфирије поручио је да је овај духовник у најтежим временима за српски народ благовестио и да он за наш народ представља смерницу и путоказ.
Патријарх Порфирије са иконом Преподобног Јустина Ћелијског / Скриншот

Патријарх Порфирије са иконом Преподобног Јустина Ћелијског / Скриншот

“У најтежа времена за наш народ, отац Јустин је благовестио и истовремено распет био. Не на силу, иако је био прогањан од сила овог света, него изнутра, добровољно је распео свој ум, своје срце, своју вољу на крсту Христовом да би у њему заживео Христос”, рекао је у празничној беседи патријарх Порфирије, одржаној у заветном храму оца Јустина у манастиру Ћелије, месту у којем његове мошти данас почивају.

Један од највећих духовника православног света у савременом добу, научник и молитвеник Преподобни отац Јустин Ћелијски, родио се на данашњи дан пре 130 година, умро на данашњи дан пре 45 година, саопштила је Епархија ваљевска.

Патријарх Порфирије је предводио Свету архијерејску Литургију, поводом празника Благовести и у сећање на оца Јустина.

“Данас прослављамо Благовести, почетак нашег спасења, дан у којем је Свети архангел Гаврило јавио Пресветој Богородици да ће се у њој зачети Логос Божји. Уобичајено за нас људе, који мислимо и живимо по логици овог света, Она је најпре пројавила страх, како се иначе ми људи плашимо пред тајном чуда, појавом благодати Божје. Али, архангел Гаврило поручује Пресветој Богородици да се не боји, јер ће Дух Свети сићи на Њу, силом Својом је осенити и пројавиће се оно што није могуће човеку, већ само Богу”, казао је патријарх Порфирије.

Додао је да се ове године прослава Благовести поклапа са Крстопоклоном недељом у којој, у средини Велике четрдесетнице, Црква поставља крст да буде извор снаге, оријентир, знак и знамење у току поста, када пролазимо разне подвиге и имамо многа искушења.

Патријарх је поручио да је све узалудно ако Христос није темељ и смисао нашег постојања.

“Славећи ове велике дане у манастиру Ћелије, једном од, уз Косово и Метохију, манастир Хиландар и друге светиње, родних места нашег народа, славимо оног који је на крштењу добио име по Благовестима – Благоје, оног који је означен именом философа, Светог Јустина Ћелијског”, навео је у беседи патријарх.

Навео је да су у најтежа тамна и мрачна времена, из манастира Ћелије текле реке благих вести о Христу Спаситељу и напојиле сваки педаљ наше земље.

“Нахраниле многе душе у нашем народу, који је тумарао по беспућима. На овом месту сабирали су се многи и проналазили Христа. Зато, браћо и сестре, семе са овог места је проклијало и даје благодатне плодове”, закључио је патријарх Порфирије.

За земаљског живота Преподобног оца Јустина, манастир Ћелије је постало место поклоњења многих боготражитеља из целог света, али и младих интелектуалаца, од којих су неки управо њиме надахнути и сами одлучили да се као монаси предају на службу Богу и својој Цркви.

Најпознатији међу њима свакако су блаженопочивши митрополит Амфилохије и епископ Атанасије, Епископ бачки Иринеј, Митрополит берлински Марко…

Као гимназијалац, оцу Јустину у Ћелије је долазио и патријарх Порфирије, а проповеди оца Јустина је радо слушао академик Владета Јеротић, један од највећих српских интелектуалаца новијег времена.

Велики углед ава Јустин ужива у Грчкој, а на Светој Гори сматрају га својим, иако никада на тлу монашке државе није физички боравио.

Приликом освећења славског жита и колача, на крају свете Литургије, патријарх Порфирије је истакао да је отац Јустин смерница и путоказ нашем народу и честитао данашњи празник.

Молитвена свечаност је крунисана доделом ордена Преподобног оца Јустина патријарху Порфирију.

Прочитајте ОВДЕ о сусрету Вучића и Макрона у Паризу

Извор: Искра / Покрет за одбрану Косова и Метохије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА