Најновије

НОВИ МАСАКР САУДИЈСКИХ СНАГА У ЈЕМЕНУ: Спремали велику офанзиву, а онда упали у заседу Хута! (ВИДЕО)

Крвава кампања коју је саудијски режим покренуо против Јемена следец́ег месеца ући ће у своју шесту годину, али Ријад није постигао своје циљеве због отпора јеменских бораца, који су не само успешно реаговали, већ и нанели значајну штету саудијској ратној машини.

Хути из Јемена (Фото: Јутјуб)

Дана 25. јануара јеменске трупе и савезничке милиције Хути покренуле су велику офанзиву кодног назива Буниан Ал-Марсус како би се озбиљније позабавиле агресијом саудијских снага која је циљала на главни град Сану. Јеменски контранапад не само што је спречио планирану саудијску офанзиву, већ је и ослободио сва подручја округа Нихм у провинцији Сана. Огромну операцију подржале су беспилотне летелице "непознате технологије".

Ал-Масирах јеменска телевизија, позивајући се на јеменског генерала Јахиу Сарија, прецизирала је да је операција Буниан Ал-Марсус довела до ослобађања великих подручја у северној провинцији Јавф и у централној провинцији Мариб. Јеменска војска зауставила је важну офанзиву саудијских милитаната на главни град Сану.

Током конференције за штампу, Сари је додао да су јеменске снаге очистиле 2500 квадратних километара територије од канџи освајача. Снаге Јемена су такође успеле да заробе десетине тенкова, оклопних возила, војних возила, топова и складишта оружја, додао је он.

Јеменска одбрана и њихови савезници оборили су извиђачки авион саудијске коалиције на небу изнад области Џизан, која граничи са Саудијском Арабијом. Сари је рекао да је најмање 1500 војника саудијске коалиције "елиминисано", а још 1830 је рањено у операцији. Јеменске снаге заробиле су још 170 људи, додао је он.

Операција је почела 30. јануара и довела је до уништења 17 непријатељских батаљона, додао је јеменски командант. Генерал Сари тврдио је да су најмање 41 ваздушни напад извршили у масовној операцији јеменских борбених беспилотних летелица, а све ударе су извеле саудијске снаге у Јемену и Саудијској Арабији.

Према извештају, јеменске снаге су извршиле и 21 ракетни напад на циљеве попут аеродрома Џизан и Најран, две јужне провинције Саудијске Арабије и Абху, главни град саудијске провинције Асирија. Ракетни напади погодили су и нафтне објекте Сауди Арамцо, које су јеменске ракете и беспилотне летелице напале прошле године. Јеменске снаге преузеле су контролу над великим областима у округу Нихм, провинцији Сана и провинцији Јавф.

"Патриотско расположење племена у Марибу и Јавфу и племену Нихм увелико је допринело ослобађању области Нихм близу Сане, Мас'зара у Марибу и Ал-Мутун, Бараш и Сафар у Јавфу, као и већине области Мадакал у Ма'риб, Каил и Ал-Калк ин Јав. Пут до Хазам, који укључује главни град провинције Јавф, представља сукобљено подручје, као и неки дијелови округа Ал-Каил и Мадакал у Марибу. Наше снаге су ојачале истурене положаје у близини града Марибо и заробиле велике количине војног материјала, укључујући тешко и средње оружје. Непријатељ је имао преко 1500 мртвих и 1830 рањених. Имамо и стотине заробљеника “, рекао је генерал Сари, а након тога телевизија Ал-Масирах известила је о једном од највећих пораза саудијске коалиције од почетка рата у Јемену.

Преко 100 војника убијено! Мали и слаби Хути разбили велике и моћне Саудијце! Више о томе ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА