Најновије

"ИМАМО НЕШТО БОЉЕ ОД ТАКСИ" Курти беснео у приштинској скупштини, покренуо нови прљави план против Србије

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти поручио је данас да ће Приштина "натерати Србију да призна Косово" и да за то постоје паметније методе од такса које је претходна влада увела на српску робу.

Курти (Фото: Јутјуб)

Он је то рекао за скупштинском говорницом, на ванредној седници парламента коју је захтевала опозиција због најаве Куртија да ће делимично и по фазама укинути таксе. Према Куртијевој оцени, ефекат намета на српску робу био је минималан, јер није правилно спроведен.

- У погледу таксе направићемо корак добре воље, а на Србији је да одговори. Ако 15. марта ми укинемо таксе, онда очекујемо да Србија прекине са кампањом против признавања Косова. За то им остављамо 15 дана - навео је он.

Говорећи о коначном решењу које би могло да се постигне са Београдом, Курти је рекао да неће бити размене територија са Србијом, као и да тзв. председник Хашим Тачи нема подршку нити моћ да било шта слично потпише:

- Србија ће бити призната на Косову онолико колико Косово буде признато у Србији. Србија не признаје ниједан документ који је издало Косово, а ми желимо равноправност, морамо приморати Србију да нас препозна.

Посланик опозиционе Алијансе за будућност Косова Даут Харадинај (брат Рамуша Харадинаја), говорећи у име предлагача сазивања седнице, навео је да се Курти предао Србији без озбиљног притиска:

- Србија циља да одузме територије Косова. Позивам вас да сви будемо јединствени, Србија се наоружава уз помоћ свог савезника Русије. Нема повратка назад од 17. фебруара (дан када је поглашена тзв. држава Косово).

С обзиром на то да Вашингтон тражи потпуно укидање такса, критике на рачун Куртија изнео је и председник опозиционог ДПК Кадри Весељи, према чијем мишљењу је актуелни премијер опасност за "косовску државу", због његовог конфронтирајућег става према НАТО и САД, као и слабљења односа са Београдом, са којим још нема дијалога.

О свом постепеном плану за укидање такса Курти је писмом обавестио и америчког председника и државног секретара САД, Доналда Трампа и Мајка Помпеа, рекавши да се то ради као знак посвећености томе да се блиско сарађује са САД у дијалогу са Србијом.

Ђурић: Опасност по регион

Србија изражава велику забринутост због Куртијевих претњи, чије су најављене мере одмазде покушај дестабилизације региона за рачун оних који се противе проналажењу решења путем дијалога - саопштио је Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ.

- Курти је званичник српске покрајине у привременим органима самоуправе и очигледно не може да натера ни чланове своје странке и владе да следе његову политику. Ако жели да утиче на политику Србије, нека се кандидује на изборима за парламент Србије. Док Србију буде предводио Александар Вучић сигурно је да неће моћи да натера никога у Београду да призна његову лажну независност - закључио је Ђурић.

Иран напао турску војску у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА