Најновије

"НИКАД БЛИЖИ": Русија шаље четврти ратни брод у Сирију, Турска размешта ПВО системе (ФОТО)

Руска морнарица послала је четврти ратни брод на медитеранску обалу Сирије, известили су у понедељак осматрачи бродова.

Руски брод (Фото: Јутјуб)

Велики брод Новочеркаск фотографисан је док је прелазио преко Босфора дан након што је Русија послала два ратна брода опремљена крстарећим ракетама “Калибр” према сиријској обали. Трећа фрегата је на Медитерану од децембра.

Турска и Русија приближиле су се више него икад директном војном сукобу у Сирији протеклих дана.

Анкара је покренула војну кампању прошле недеље у Идлибу против снага које су подржале руске сиријске власти о намерама да заузму упориште побуњеника. Турска је сапштила да су у сиријске снаге ваздушним нападима у четвртак убиле 33 турска војника, што је у фебруару повећало број погинулих у Идлибу на 54 турска војника.

Турске снаге су на нападе одговориле пуцањем на два ратна авиона сиријске владе и ударом на војни аеродром. Турско министарство одбране саопштило је у уторак да је оборило још један сиријски ратни авион.

Председници Владимир Путин и Ердоган требало би да се састану овог четвртка у настојању да ублаже тензије.

Русија и Сирија последњих месеци су извеле бројне морнаричке вежбе у луци Тартус. Русија одржава војни објекат Тартус од 1971. године и недавно се преселила да би тамо проширила своје упориште до 2092. године.

Русија води ваздушну и поморску кампању у знак подршке сиријском председнику Башару ал-Асаду од 2015. године, јер се њен савезник борио са деветогодишњим грађанским ратом.

Са друге стране, Турска ће у блиској будућности разместити у Сирији додатне противваздухопловне системе, изјавио је шеф секретаријата за одбрамбену индустрију при администрацији турског председника Исмаил Демир, а пренео лист "Дејли сабах".

Како је рекао, реч је о ПВО системима турске производње "ХИСАР-А", који служе за обарање циљева који лете на малим висинама, преноси Спутњик.

Према његовим речима, ти системи ће стићи како би пружили додатну одбрамбену подршку већ постојећим системима "Коркут".

Поред тога, Турска ће у Сирији разместити и системе "ХИСАР-О", који служе за обарање летелица на средњиим висинама, додао је Демир.

Прочитајте ОВДЕ   све о “убици НАТО авијације”.

Извор: The Moscow times/ rs. sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА