Најновије

Кедми: У рату са САД Русија би претрпела огромну штету, али би Америка – престала да постоји

Јаков Кедми је бивши шеф израелски обавештајне службе Натив, а данас – признати војни експерт и стручњак за геополитику и стратешке процене. Факти доносе други део његовог виђења актуелног америчко-руског одмеравања снага и значај исхода тог `рвања` за будућност света:

Зашто Русија управо сада овако наступа?

Мислим да су се испреплеле три-четири динамике.

Прво, власт је данас у Русији много стабилнија, а њена економија је већ више година такође стабилна. За Русију није био циљ да створи најефикаснију и најпрофитабилнију економију већ – најстабилнију. И тај задатак је остварен.

Упркос свим проблемима, Русија је достигла жељени ниво развоја своје војне индустрије и војних технологија. Зато она данас има апсолутну надмоћ у сфери стратешког наоружања.

Треће, природни историјски развој довео је до другог односа снага, а и до других Сједињених Држава са њиховим унутрашњим проблемима и слабошћу власти. Не толико личне колико системске.

Систем зверског капитализма, који је успоставио Запад под руководством САД, показао се неспособним да решава савремене проблеме. Ни у оквирима једне државе, ни на нивоу целог света.

Имајући све ово у виду, Русија је схватила да може издејствовати промену светског поретка. Да може себи осигурати безбедност и вратити место и утицај у свету који и треба да има држава попут Русије.

Руска надмоћ у стратешком наоружању је више него озбиљна и трајаће дуго. Русија је – на изненађење Запада – успела да сједини довољна средства и довољно талентованих људи, а и оно што је од СССР наследила, у комбинацију која јој даје предност над свим другим земљама.

Зашто Американци губе трку кад имају много већа средства за наоружање, а и новац да купују умове из целог света? Одговор даје историјат настанка америчке атомске бомбе.

Деведесет одсто људи који су створили атомску бомбу САД – нису били Американци. То су били научници који су бежали из Италије, Данске, Мађарске… Добар број њих били су Јевреји. Међу њима су били само један или два Американца.

СССР се – у раду на својој првој атомској бомби – донекле помогао радовима немачких научника. Укључио се и физичар-комуниста Понтекорво, али су главнину чинили совјетски научници. Они су бомбу направили у совјетској земљи и совјетским новцем. То су били совјетски научници који су се уздигли у совјетском систему. Курчатов, Сахаров, Ландау…

То су били физичари највишег светског ранга који су то постали у СССР, а они који су правили америчку бомбу – физичари светског гласа су постали изван Сједињених Држава.

Да ли је могућ прелазак на нови светски поредак без употребе нових оружја?

Без примене је могућ, али није без његове – демонстрације јер нико не испушта добровољно свој комад светског господства.

То се догађа само кад се једна страна нађе у смртној опасноти или кад дође до велике промене односа снага. Наравно, то се догађа и као последица изгубљеног рата.

Данас је ситуација таква да противници и непријатељи Русије немају снаге да са њом ратују. Светски рат би и Русији нанео огромну штету, али би Сједињене Државе престале да постоје.

И не само то. На територији САД наредних хиљаду година ништа не би расло.

У Вашингтону то знају.

За Русију би – са њеном огромном територијом и географијом – то заиста био огромни ударац праћен огромном штетом. Међутим, САД би престале да постоје већ у првим минутима или у првим сатима светског рата.

За то би, наравно, била потребна одлука онога ко је на челу Русије. Данас је то Путин.

Али, ако Русија односе победу у одмеравању које је почело – неће више бити важно ко ће њоме руководити. Проблем ће бити решен.

Победу у Великом Отаџбинском (Другом светском) рату определило је и то што је главнокомандујући био Јосиф Висарионович Стаљин. То је било тако, без обзира на сво блато које на њега бацају. Стаљину нико ту победу не може одузети.

Сада Путин води ка промени светског поретка који треба да послужи будућности Русије.

Какав ће тај поредак бити, каква ће Русија даље бити – одредиће друго покољење…

Извор: Fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА