Најновије

ЕКСХУМИРАНО ТЕЛО МУАМЕРА ЗУКОРЛИЋА: У току обдукција

Тело председника Странке правде и помирења (СПП) и некадашњег муфтије Исламске заједнице (ИЗ) у Србији Муамера Зукорлића ексхумирано је данас у селу Ориље у општини Тутин и у току је судска обдукција у болници у Новом Пазару, коју је захтевала породица.

Муамер Зукорлић (Фото: Јутјуб)

По објављеној обдукцији, Зукорлић, који је преминуо пре шест месеци у 51. години, како је тада наведено, од срчаног удара, биће укопан у харему Алтун алем џамије у центру Новог Пазара.

Јаке снаге полиције нису дозволиле приступ месту где су екипе обдуцената судских медицина из Београда, Сарајева и Хамбурга обавили ексхумацију.

Виши суд у Новом Пазару одобрио је међународну експертизу састављену од обдуцената судских медицина из та три града, а процес надгледа Државно тужилаштво Босне и Херцеговине.

Овај суд поступа од 11. априла по кривичној пријави Зукорлићевог сина Усаме Републичком јавном тужилаштву (РЈТ), у којој је затражио да се утврди тачан узрок смрти његовог оца.

Усаме Зукорлић је раније предао РЈТ лабораторијске налазе који, како је пре тога саопштио јавности, показују да његов отац није умро природном смрћу, већ да је отрован.

Он је у обраћању јавности 10. априла, којој су присуствовали бројни чланови породице, рекао да је једна лабораторија утврдила да постоји висока вероватноћа да је Муамер Зукорлић отрован тешким металима, а друга да је отрован храном.

Усаме Зукорлић: Потреба за истином испред емоција

Председник Странке правде и помирена Усаме Зукорлић изјавио је данас да је ексхумација његовог оца муфтије Муамера Зукорлића, која се обавља ради судске обдукције, јако тежак тренутак за породицу, али да је потреба за истином и сазнањем о томе како је он преминуо испред емоција.

"Пре свега желим да се захвалим правосудним органима Србије који су уважили сваки наш захтев, па и да се формира међународна експертиза, иако то није правосудна пракса, осим тек у другостепеном поступку", рекао је Зукорлић Танјугу.

Према његовим речима, правосудни органи Србије су уважили њихову молбу да се формира тим у коме ће учествовати експерт из Сарајева, директор судске медицине професор Нермин Сарајлић и стручњак из института за судску медицину из Хамбурга.

Тело Муамера Зукорлића ће након ексхумације са гробља у његовом родном селу Орљу бити пребачено у харем Алтун алем џамије у Новом Пазару, где ће поново бити сахрањено након обдукције.

Усаме Зукролић је рекао да је жеља породице и родитеља покојног Муамера Зукорлића била да се он сахрани у Орљу, али да ће сада моћи да се "исправи грешка" и он укопа поред осталих угледних муслимана из овог краја Србије и захвалио Исламској заједници Србије што је то иницирала и одобрила.

О немачкој дипломатској офанзиви на Западни Балкан прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА