Најновије

КРИПТОВАНЕ ПОРУКЕ ОТКРИЛЕ КО ЈЕ ПРАВИ ВОЂА КАВАЧКОГ КЛАНА: Хекторе, имам једног момка, хоће да ради...

Которанин Слободан Кашћелан, који према оперативним подацима полиције важи за једног од вођа кавачког криминалног клана, према најновијих доказима Специјалног државног тужилашта заправо је само један од чланова те криминалне организације који је као и остали извршавао задатке које би му поверио стварни шеф Радоје Звицер.

Фото: МУП

У списима предмета против наводних чланова кавачког клана којој према тврдњама тужилаштва припада и службеник Агенције за националну безбедност Петар Лазовић детаљно се описује ко је у криминалној пирамиди од чланова имао какву улогу, преносе Вијести.

Истражитељи покушавају на основу комуникације коју су припадници тог клана имали путем криптоване телефонске "скај" апликације да у потпуности саставе мозаик њиховог деловања.

Кашћелан члан Звицерове групе од 2020. године?

Вијести наводе да у списима СДТ-а пише да је Кашћелан постао члан Звицерове организације током друге половине 2020. године када је та група формирана на територији Црне Горе, Јужне Америке, Африке, Европе, Азије и Аустралије и то с циљем међународног шверца великих количина дроге, убистава, и других тешких кривичних дела.

- Окривљени Кашћелан је основано сумњив да је у периоду између друге половине фебруара у почетком марта 2021. године, посредством телефона са заштићеном апликацијом "скај" са шифре 1АНЕЛМ, остварио телефонску комуникацију са Звицером поступајући као део мреже препродаваца и посредника у продаји опојне дроге коју је организовао окривљени Радоје Звицер - пише у списима СДТ-а у које је овај подгорички лист имао увид.

Црногорски истражитељи од партнерске службе из Европске уније добили су више од милион порука које су овдашњи криминалци размењивали путем криптоване "скај" апликације. Међу особама које су размењивале поруке било је и оних са полицијском значком, али и високи функционери јавне и тајне полиције. Један од њих је користио надимак "Кардинал", а други "Комита".

Шифрована комуникациона мрежа "скај" коју су доминантно користили криминалци "проваљена" је и угашена почетком 2021. године, а за то је најзаслужнија белгијска полиција која је током двогодишње истраге пресрела милијарду порука, а ову апликацију користило је 170.000 телефона.

Хапшење агента

Службеник АНБ-а Петар Лазовић ухапшен је средином јула по налогу СДТ-а због сумње да је починио кривично дело стварање криминалне организације.

СДТ је истовремено издало и налог за хапшење службеника Управе полиције Љуба Миловића који се заједно са Лазовићем сумњичи за стварање криминалне организације.

Еуропол је Лазовића и Миловића означио као чланове кавачког клана.

Портал "Либертас" објавио је пре неколико месеци транскрипте који доказују да су Миловић и Лазовић заправо чланови кавачког клана који су укључени директно у шверц великих количина кокаина из Јужне Америке у Европску унију и Аустралију, као и шверц оружја и цигарета за кавчане.

Кашћелан од Звицера добијао упутства

Додаје се да је током телефонске комкуникације Кашћелан од Звицера добио упутство да за потребе криминалне организације обавља купопродају односно договара цену и место примопредаје кокаина, а да су то дело починили као саизвршиоци.

Основана сумња према наведеним документима произлази из садржине остварених комуникација и размењених порука.

- Хекторе, имам момка који хоће да ради, питао ме да ли имамо ону линију.

- Гана, Луана Ангола, Понте Ноире, Алгецирас, Антверпен, Тангемед (Мароко) То му је линија.

- Брод му се зове Калабрија. Иде сада 20. фебруара би требало.

- Ако жабари дођу до Рима, а они су нас тражили, ја ћу се трудити да овде паре буду у 4-5 дана.

- 140х су спремили жабари па да гринго нађе неког да то пребаци до Амстердама.

- До кад паре морају бити у Амстердам да шаље за Еквадор да се пуни.

- Брате, овако сам избургијао, жабари су у понедељак у Рим, не могу прије, а возач ће бити у недељу вече ђе па узима паре и ћера све за Загреб, а у Загреб да је трансфер ја добијам овде исти дан паре".

То су дамо неке од порука које је Кашћелан слао Звицеру, а које су увршћене као доказ СДТ-а против те криминалне групе.

Извор: Курир/Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА