Најновије

ВЛАДИМИР ПРЕБИРАЧЕВИЋ: Наступа нова фаза рата у Украјини

Делимична мобилизација и обезбеђивање дубине територије је јако битан фактор који показује да се Русији уопште не жури и да постепено и плански оствариује своје циљеве.

ВДВ (Фото: РИА Новости)

Пише: Владимир Пребирачевић, директор Српско-руског центра «Мајак»

Председник Русије Владимир Путин у обраћању нацији објавио је делимичну мобилизацију резервиста.

„У циљу заштите наше отаџбине, њеног суверенитета и територијалног интегритета, осигурања безбедности нашег народа и људи на ослобођеним територијама, сматрам неопходним да подржим предлог Министарства одбране и Генералштаба о спровођењу делимичне мобилизације у Руској Федерацији.“, изјавио је Владимир Путин.

Он је нагласио да регрутацији подлежу само они у резервном саставу, који су пре свега служили војни рок и имају искуство. Пре упућивања у јединицу проћи ће додатну обуку. Посебно је наглашено да студенти неће бити послати у војску.

Делимичне мобилизационе активности почеће данас, 21. септембра.

Одређене информације до којих смо могли доћи говоре да ће се у наредних 48 часова догодити промене Специјалне војне операције јер је од 23.09 до 27.09 организован референдума у четири области а то су Луганск, Доњецк, Херсон и Запорожје. Народ из ових области ће имати прилику да се изјасни да ли је за припајање Русији- Сасвим је логично да ће одговор бити потврдан и да ће ове области ући у састав Руске Федерације можда као посебни ентитети а можда буду и укрупњени у Новорусију то су сада већ административни модели за будуће време и размишљање.

Оно што је приметно је да је било одређено оперативно затишје у операцијама на фронту дугачком скоро 2000 км иако су артиљеријски дуели били константни. Украјинске контраофанзиве су спласнуле једна је потпуно уништена у Херсону а ова Харковска се разводнила на великој територији и стала је тачно тамо где су Руси планирали да је зауставе. И да се потискивање или повлачење из Харковске области може гледати са више различитих тактичких могућности које ће бити основа за будуће операције. Многи посебно код нас су склони да анализирају и дају мишљење на основу тренутног догађања без укључивања више сегмената као што су политика, геополитика, енергетска политика и низ других битних елемената стратегије и ту рачунајући много више на аспект времена а не само коментаришући да ли се заузело пар села или изгубило пар села која са неког стратешког становишта уопште нису битна.

Много је непознатих на терену да би се са сигурношћу знало све а претпоставке често могу да залутају у ћорсокак. Оно што је сада свима јасно је да ове области никако не могу бити изгубљене јер је цена напада на исте много порасла већ од момента најаве референдума а да не спомињемо после референдума када ће то питање бити трајно решено без могућности на повратак на старо.

Свака илузија да Украјина може да победи у овом рату пашће у воду за време зиме. Свака илузија да Русија нешто мора показало се исто као у  најмању руку лоша предпоставка.

Делимична мобилизација и обезбеђивање дубине територије је јако битан фактор који показује да се Русији уопште не жури и да постепено и плански оствариује своје циљеве али јој је веома битно да се осигура безбедност по дубини територије управо због нових оперативних активности које нас чекају у будућем времену. Контролом по дубини од стране резервиста ударне јединице ће добити нове задатке а општа безбедност ће бити подигнута на највиши ниво.

По мом мишљењу ту се свакако неће стати. Јако тежак период чека Украјину али и целу Европу у наредном периоду. Области Николајев и Одеса и Харков су следеће које ће се прикључивати Русији у времену које је пред нама а које свакако неће бити лако.

Зашто су размењени команданти '’Азова'’, сазнајте ОВДЕ.

Извор. Мајак

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА