Најновије

ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА НАШУ ЗЕМЉУ: Европска унија не прекида приступне преговоре са Србијом

Највеће групације у Европском парламенту договориле су компромисни амандман на Нацрт извештаја о стратегији проширења којим се Европској унији предлаже прекид преговора са Србијом ако не уведе санкције Русији.

Према информацијама “Нове” , текст амандмана је блажи у односу на оно што пише у актуелном Нацрту извештаја и у њему се не помиње прекид преговора са Србијом.

О Нацрту извештаја о стратегији проширења европарламентарци расправљаће на Спољнополитичком одбору ЕП, који је заказан за 13. октобра, а гласање о коначној верзији резолуције уследиће вероватно у новембру.

До тада ће европосланици моћи да подносе амандмане, а како сазнаје “Нова”, четири највеће групације у ЕП – социјалисти и демократе, зелени, либерали и народњаци направили су компромисни амандман који се односи на Србију и он ће готово сигурно бити усвојен.

Тај амандман је блажи у односу на ставку која се налази у Нацрту извештаја.

“Унапредити приступне преговоре са Србијом, само ако се она усклади са санкцијама ЕУ против Русије и оствари значајан напредак у реформама везаним за процес проширења”, пише у амандману.

У њему се не помиње могућност прекида преговора ЕУ са Србијом, уколико не уведе санкције Русији. Ипак, никакав напредака ка ЕУ неће бити могућ без увођења санкција Руској Федерацији, али и без значајног напретка у реформама. Реформе се не помињу у актуелном Нацрту.

Након што је Никола Селаковић у Њујорку потписао План консултација министарстава спољних послова Србије и Русије са Сергејом Лавровим, стизале су оштре реакције из ЕУ, у којима је између осталог наведено да би то могао да буде сигнал за прекид преговарачког процеса са Србијом.

Посланица групације Зелени у ЕП Виола фон Крамон је након потписивања документа Селаковића са Лавровим рекла да би то могао да буде сигнал за замрзавање преговарачког процеса ЕУ са Србијом.

И друга по величини групација у ЕП – Европске социјалдемократе саопштиле су да ЕУ не може да настави приступне преговоре са Србијом ако се не усклади са санкцијама ЕУ против Русије и најавилили да ће се то уврстити у предстојећем извештају ЕП о проширењу.

Да ли се ближимо крају рата? Сазнајте ОВДЕ.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА