Најновије

ПОНОВО ПРЕТЕ СРБИМА НА ЈАРИЊУ И БРЊАКУ: Заустављају и опомињу због КМ таблица

Поједини Срби из општина на северу Косова имали су претходних дана проблеме приликом преласка аутомобилима на Брњаку и Јарињу, јер их је косовска полиција заустављала и опомињала да немају право да користе своја возила пошто су продужили регистрацију након 5. децембра прошле године.

Јариње (Фото: Јутјуб)

Неколико Срба из Зубиног Потока и Лепосавића јавило се у претходна два дана редакцији Косово онлајн са овом информацијом. Кажу да су потпуно збуњени јер овакво поступање косовске полиције одступа од договора који је постигнут крајем новембра у Бриселу. 

Да подсетимо, тада је после вишемесечне напетости, рокова и претњи Приштине да ће кренути да новчано кажњава Србе који нису пререгистровали аутомобиле на "РКС" таблице, уз посредовање Вашингтона и ЕУ, договорено да косовске власти обуставе до даљег радње у вези са пререгистрацијом возила, а да ће Београд престати да издаје нове регистарске таблице са именима косовских градова. 

По том договору, продужење важења регистрација за старе таблице не би смело да буде спорно, али ових дана се, како сазнајемо, на Брњаку и Јарињу дешава супротно.

Становница Зубиног Потока са иницијалима А. С, а чије пуно име је познато редакцији, јуче је на прелазу Брњак доживела непријатност од стране припадника косовске полиције који јој је поред саобраћајне дозволе и личне карте затражио полису осигурања, а након прегледа документације рекао јој да на Косову више не може да вози аутомобил јер њене КМ таблице више не важе.

Ова жена истиче да је продужила регистрацију за свој аутомобил "дачиа сандеро" 12. децембра, и да до сада није имала проблема. А. С. додаје да је полицајац са косовске стране на Брњаку био прилично дрзак и да јој је љутито казао да њена таблица више не важи и да неће моћи да се врати на територију Косова следећи пут кад буде путовала.

Саговорница нашег портала рекла нам је да је на прелазу Брњак приметила да је истовремено с њом још једно возило са КМ таблицама било заустављено, задржано и да је возач прошао са истим упозорењем.

Током јутра данас добили смо још неколико позива од становника Лепосавића, који су нам пријавили да су исти проблем имали на прелазу Јариње.

На телефонске позиве и упућено питање мејлом косовска полиција нам јутрос није одговорила. Уколико се обистини ова претња, то би онда било грубо кршење споразума постигнутог у новембру уз посредовање Мирослава Лајчака и Ђозепа Бореља, и то би свакако био увод у нову опасну кризу на северу Косова.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА